Gemeente Breda

Najaarscampagne Bijzondere Bijstand gemeente Breda van start

BredaPas_2006_kln.gif

Extra BredaPassen en huisbezoeken najaarscampagne Bijzondere Bijstand. De doelgroep die momenteel gebruik maakt van de BredaPas, wordt per 1 januari 2007 uitgebreid van 100% van het minimuminkomen naar 110%.

Ook gaat de gemeente Breda ruim 3000 huishoudens met een minimuminkomen actief benaderen met een aanbod voor een huisbezoek. Op deze manier wil de gemeente deze huishoudens informeren over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van gemeentelijke regelingen of andere regelingen.

Een belangrijke pijler van het Armoedebeleid is de BredaPas. De BredaPas zorgt ervoor, dat de huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau gemakkelijker kunnen deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. In de praktijk blijkt echter dat ook mensen die een inkomen hebben dat net boven het bijstandsniveau ligt (110%) in armoede leven. Ook voor deze groep is ondersteuning nodig om deel te kunnen nemen aan allerlei activiteiten die de BredaPas mogelijk maakt. Uit de cijfers van het Armoedeprofiel 2005 blijkt, dat gedurende een kalenderjaar gemiddeld 10.500 personen gebruik maken van de BredaPas. Uitbreiding van de doelgroep kan tot gevolg hebben, dat het aantal BredaPashouders op ongeveer 11.550 per jaar komt.

Najaarscampagne bijzondere bijstand

De resultaten van het rapport Armoedeprofiel Breda 2005 zijn het uitgangspunt voor deze derde campagne die de gemeente voert om het gebruik van bestaande regelingen te bevorderen. Het gaat er met name om de volgende groepen te bereiken:


- 1875 huishoudens met een minimuminkomen die op dit moment geen beroep doen op bijzondere bijstand.


- 1300 minimahuishoudens die een gekorte AOW-uitkering hebben en mogelijk recht hebben op een aanvullende uitkering.

Huisbezoeken

De gemeente heeft gekozen voor een actieve benadering van deze doelgroepen. In de maanden november 2006 tot en met februari 2007 gaan medewerkers van Sociale Zaken en het IMW (Instituut voor Maatschappelijk Welzijn) op huisbezoek om mensen te informeren wat er allemaal mogelijk is op het gebied van gemeentelijke regelingen en bijzondere bijstand. Bij ieder huisbezoek wordt, als men dat wil, de totale financiële situatie doorgenomen en wordt bekeken of iemand recht heeft op bijzondere bijstand of andere regelingen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, heffingskortingen en schuldhulpverlening. Voor de 65-plussers wordt tevens bekeken of ze in aanmerking komen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en voor de deeltaxi.

Spreekuren

Daarnaast biedt de gemeente de bewoners van een aantal wijken in Breda, zoals Haagpoort, Fellenoord, Geeren-Noord en Geeren-Zuid de mogelijkheid om een speciaal spreekuur in een nabijgelegen buurthuis te bezoeken. Deze wijken zijn uitgekozen omdat hier veel huishoudens met een minimuminkomen wonen.

Breda, 25 oktober 2006