VVD


25-10-2006

Actie tegen alcoholmisbruik

VVD-Europarlementariër Jules Maaten blij met alcohol strategie

De Europese Commissie heeft gisteren een communicatie aangenomen om alcohol gerelateerd letsel tegen te gaan. Overmatig en ongecontroleerd alcoholgebruik kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en naar schatting sterven jaarlijks 195.000 mensen in de Europese Unie aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Het gaat de Commissie nadrukkelijk niet om het aanpakken van alcohol consumptie in het algemeen, maar om actieve ondersteuning van maatregelen in de lidstaten gericht op het terugdringen van letsel als gevolg van alcoholmisbruik.

Jules Maaten had de strategie al eerder verwacht, maar is blij dat de Europese Commissie de tijd heeft genomen om de scherpe kantjes er van af te halen. Maaten: "Alcohol is geen tabak. Het probleem zit 'm niet in alcoholgebruik, maar in alcoholmisbruik."

De Europese Commissie denkt aan ondersteuning van maatregelen op het gebied van drinken en rijden, verkoop van alcohol aan minderjarigen en informatie over drinken tijdens de zwangerschap. Het gaat om een aanvulling op nationale strategieën, er staat geen Europese wetgeving op stapel.

Jules Maaten: "De gevolgen van alcoholmisbruik zijn niet te onderschatten: 76.3 miljoen mensen in de wereld lijden aan een alcohol gerelateerde kwaal. De oplossing ligt niet in verplichte toepassing van het Zweedse model op de rest van Europa. Maar als de EU een effectieve bijdrage tegen misbruik kan leveren, moeten we niet op onze handen blijven zitten."