Gemeente Veere


Project Goede Voeding hoeft niet veel te kosten

Op Walcheren van start.

De gemeenten Veere, Middelburg en Vlissingen starten 25 oktober samen met de GGD Zeeland, Thuiszorgorganisatie Zorgstroom en de Kredietbank Walcheren het project Goede voeding hoeft niet veel te kosten. In een korte cursus leren deelnemers om met een klein budget gezond eten te kopen. Deze tweedaagse cursus maakt deel uit van een budgetteringscursus die gegeven wordt door de Kredietbank Walcheren en het Maatschappelijk Werk Walcheren.

Waarom aandacht voor goede voeding met klein budget?

Het project is opgezet door de drie gemeenten op Walcheren, tezamen met de GGD Zeeland, de Kredietbank Walcheren en diëtisten van Zorgstroom. De cursus past in het landelijk en lokaal beleid om gezondheidsverschillen op grond van sociaal economische status terug te dringen. Steeds weer blijkt uit onderzoek dat er een relatie bestaat tussen opleiding en inkomen enerzijds, en de gezondheid van mensen anderzijds. In het kabinetsbeleid is opgenomen dat men de bestaande sociaal economische gezondheidsverschillen in 2020 met tenminste 25% verkleind wil zien. Inzet is het verbeteren van de gezondheidstoestand van de groep mensen met een lagere sociaal economische status.

Wat doen we in de cursus?

De laatste twee lessen van de budgetteringscursus Uitkomen met inkomen staan in het teken van Goede voeding hoeft niet veel te kosten. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt voorlichting gegeven over goede en gezonde voeding en komt aan de orde hoe men voor weinig geld goed en gezond kan eten. De tweede les bestaat uit een supermarktrondleiding waar de deelnemers uitleg krijgen over het lezen van etiketten en het vergelijken van A-merken en huismerken. In beide lessen wordt vooral naar de eigen situatie gekeken, waarbij de diëtisten van Zorgstroom praktische tips en ideeën geven. Tot slot wordt een bundel met menusuggesties en recepten uitgereikt.

Met het project willen de gemeenten aantonen dat goede voeding niet veel hoeft te kosten, en een wezenlijke bijdrage levert aan gezond leven. In het kader van het project wordt ook onderzocht of de cursus in de toekomst ook via andere kanalen kan worden aangeboden.