Ingezonden persbericht


Persbericht Salvestrolen maken het verschil

Biologische groenten en fruit zijn gezonder

Gendringen - 23 oktober 2006. Begin dit jaar stelde de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek vast dat biologische groenten niet gezonder zijn dan gewone groenten. Mogelijk zijn stoffen over het hoofd gezien die het verschil maken tussen biologisch en niet-biologisch: de zogenaamde salvestrolen. Dit meldt vandaag het tijdschrift Ortho.

De moleculen die behoren tot de salvestrolen zijn niet nieuw. Ze zijn onlangs echter door een Britse onderzoeksgroep opnieuw gegroepeerd op basis van hun functie. Salvestrolen passen namelijk op een specifiek enzym: het CYP1B1. Dit enzym wordt uitsluitend gevonden in tumorcellen. Wanneer een salvestrol reageert met dit enzym, vormt zich een stof die de tumor doodt. Op deze wijze bieden salvestrolen mogelijk bescherming tegen kanker. Salvestrolen worden vooral gevonden in biologische groenten en fruit. Planten maken zelf salvestrolen aan om zich te beschermen tegen schimmelinfecties. Salvestrolen zijn daarom juist dáár te vinden waar de kans op een infectie het grootst is, zoals aan de buitenkant en aan de oppervlakte van de wortels en de vruchten. Wanneer deze plantendelen van buitenaf worden bespoten met schimmelwerende middelen, is het voor de plant niet meer nodig om de beschermende stoffen zelf te produceren. Het gevolg is dat bespoten groenten en vruchten arm zijn aan salvestrolen. Afgelopen februari meldde de Consumentengids dat biologische groenten nauwelijks méér voedingsstoffen bevatten dan reguliere groenten. In een eigen onderzoek waren nauwelijks verschillen gevonden in hoeveelheden vitamine C, mineralen, vezels en antioxidanten tussen biologische en gewone groenten. De Consumentenbond lijkt echter de salvestrolen over het hoofd te hebben gezien.

Nieuwe Impuls
Dr. Gert Schuitemaker, hoofdredacteur van Ortho, reisde onlangs naar Leicester en had daar een ontmoeting met leden van de Britse onderzoeksgroep. "Het is nog veel te vroeg om de toename van kanker in de Westerse wereld deels toe te schrijven aan een gebrek aan salvestrolen, in combinatie met het vele gebruik van antischimmelmiddelen", stelt Schuitemaker. "Maar de onderzoekers hebben een stevig fundament gelegd onder hun hypothese. Als die wordt bevestigd, levert dat een sterk argument op om te kiezen voor biologische producten." Deze visie wordt gedeeld door Bert van Ruitenbeek, directeur van Biologica. "Dit onderzoek levert de zoveelste indicatie op dat er wel degelijk verschillen optreden die verbonden zijn aan de biologische productiemethode", aldus Van Ruitenbeek. "Het is interessant dat nu ook meer onderzoeksbelangstelling ontstaat voor het al dan niet voorkomen van stoffen die de gezondheid mogelijk positief bevorderen. Dit kan een nieuwe impuls geven aan de markt voor biologische producten."


---



Ingezonden persbericht