Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DN. 2006/3044
datum : 23-10-2006
onderwerp : Internationaal advies over beheer van de Oostvaardersplassen
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Op 22 juni jl. heb ik u het advies van de International Committee on the Management of the Oostvaardersplassen (ICMO) doen toekomen. Hierbij informeer ik u over de voortgang van de implementatie van het advies.

Implementatie door Staatsbosbeheer
Ik heb van de directeur Staatsbosbeheer het plan van aanpak ontvangen met betrekking tot de implementatie van het ICMO-advies. Hieronder geef ik een overzicht van de aanpak van Staatsbosbeheer weer.

Ter uitvoering van aanbeveling 1 stelt Staatsbosbeheer nog in 2006 een ontwikkelingsvisie vast voor de Oostvaardersplassen. Op basis van deze visie stelt Staatsbosbeheer in 2007 een beheerplan op, waarin de doelstellingen voor het gebied zijn gepreciseerd en maatregelen voor het interne en externe beheer worden beschreven. Om intensiever en efficiënter afschot mogelijk te maken, vergroot Staatsbosbeheer de capaciteit van medewerkers die bevoegd en opgeleid zijn om dieren af te schieten (aanbeveling 2).

Naar aanleiding van de aanbevelingen 4.1 en 4.2 is Staatsbosbeheer in overleg met betrokkenen over tijdelijke openstelling van de Hollandse Hout als foerageergebied en schuilplek. In 2007 zal onderzoek uitgevoerd worden naar de permanente openstelling van de Hollandse Hout voor konikpaarden, heckrunderen en edelherten. Staatsbosbeheer neemt deel aan de door de provincie Flevoland ingestelde maatschappelijke denktank voor de Robuuste verbinding in Flevoland (aanbeveling 4.3).

Ter uitvoering van de aanbevelingen 5 en 7 voert Staatsbosbeheer jaarlijks een evaluatie uit van de (ge)dode dieren. Daarnaast zal het verbeterde monitoringsprogramma voor de belangrijkste vogelsoorten gecombineerd worden met de gevraagde modelanalyse. In 2011 vindt een uitgebreide review plaats van het beheer. Voor het in beeld brengen van de kernpunten voor onderzoeksmogelijkheden stelt Staatsbosbeheer een team in van (inter)nationale wetenschappers.

Staatsbosbeheer stelt nog in 2006 een communicatieplan op (aanbeveling 6).
Staatsbosbeheer implementeert aanbeveling 8 door de formatie van een kernteam.
In het kernteam is expertise aanwezig op het gebied van ecologie, hydrologie, public affairs, communicatie, beheer en juridische zaken. De directeur van Staatsbosbeheer is opdrachtgever van het kernteam.

Staatsbosbeheer heeft op mijn verzoek aangegeven in welke mate voor de implementatie van het advies ruimte is binnen de reguliere begroting van Staatsbosbeheer.
Medewerkers van mijn departement zullen verder overleg voeren met Staatsbosbeheer over de implementatie en mogelijke (financiële) consequenties van het advies.

Provincie Flevoland
Ik heb het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland gevraagd in de verdere planvorming voor de robuuste verbinding de openstelling voor konikpaarden en heckrunderen als doelstelling te hanteren. Daarbij heb ik aangegeven dat ik mij realiseer dat hiermee de eisen aan de Robuuste Verbinding worden uitgebreid. Daarom wil ik gezamenlijk de consequenties van openstelling in beeld brengen en bepalen op welke wijze dit het beste kan worden gerealiseerd. Voorts heb ik het college verzocht om de middelen voor eventuele nieuwe inrichtingseisen te zoeken binnen het huidige budget voor de inrichting van de verbinding.

Inmiddels is een onderzoek gestart naar de consequenties van openstelling voor heckrunderen en konikpaarden voor de invulling van de verbinding. Op basis van de resultaten van dit onderzoek, die naar verwachting eind 2006 bekend zijn, zullen medewerkers van mijn departement samen met de provincie verder werken aan de implementatie van het ICMO-advies.

Versnelde realisatie Robuuste Verbinding
Nadat de Robuuste Verbinding door de provincie Flevoland is begrensd, zal er vanuit mijn departement gezocht worden naar een manier om de middelen versneld vrij te maken. Naar verwachting dient de eerstvolgende mogelijkheid zich aan bij de midterm review van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) in 2010.

Actualisatie Leidraad Grote Grazers
Tijdens het spoeddebat over het beheer in de Oostvaardersplassen in maart 2005 heb ik u toegezegd dat ik de Leidraad Grote Grazers zou laten toetsen aan de hand van de meest recente wetenschappelijke inzichten in binnen- en buitenland. Het ICMO-advies geeft mijns inziens geen aanleiding om de Leidraad Grote Grazers aan te passen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman