Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Cote d'Hollandais: Nederland, wijnland?
Het weermagazine in de herfst
20 oktober 2006 - De Regent 2004 barrique, kent u deze wijn? Het is een echte Nederlandse wijn geproduceerd in Wageningen. In 1997 kende Nederland 8 wijnbouwbedrijven, tegenwoordig al bijna 100. Zorgt de opwarming van de aarde voor een gunstig wijnklimaat in Nederland? Weermagazine over wijnbouw in Nederland en de legendarische zomer van dit jaar
Weermagazine
RTL-weerman Reinier van den Berg zal dat zeker helpen, maar ook als het klimaat niet warmer wordt, zijn er nu en in de nabije toekomst serieuze mogelijkheden voor een succesvolle wijnbouw in heel Nederland. In het herfstnummer van Het Weer Magazine, dat onlangs is verschenen neemt Reinier u mee in de wereld van de Nederlandse wijnbouw.

Verder in Het Weer Magazine
Vrijdag 25 november 2005: een bizar extreme weerdag. Door de extreme sneeuwval in het midden van het land ontstaat er een verkeersinfarct met 804 kilometer file en raken veel mensen in de problemen. Ondertussen schijnt in het noorden een zonnetje en is het rustig weer. Zulke grote verschillen komen binnen ons land zelden voor.

Zomer 2006, legendarisch in vele opzichten
Juni en juli waren zeer zonnig, zeer droog en warm. Een kletsnatte en koele augustus verhindert echter een absoluut zomerrecord. Het Weer Magazine blikt terug op de extremen van deze bijzondere zomer en de maatschappelijke gevolgen van dit uitzonderlijke weer. In een dagboek zet meteoroloog Jordi Bloem van Meteo Consult de belangrijkste gebeurtenissen op een rij, werkelijk onvoorstelbaar wat er zich afgelopen zomer in ons land heeft afgespeeld. Volgens het KNMI neemt de kans op warmere zomers zoals deze duidelijk toe. Vóór 1980 kwam zo'n zomer gemiddeld eens in de halve eeuw voor, tegenwoordig eens in de acht jaar!

Handel in herfststormen
Verzekeringsmaatschappijen willen het liefst een rustige herfst, zonder stormen en vooral zonder de bijbehorende schade. Maar bedrijven die de schade opnemen bij bedrijven en particulieren, kijken uit naar een rumoerige herfst. De calamiteiten teams staan in de startblokken!

De regioweerman uit Limburg, Thijs Zeelen aan het woord Limburg kent een divers weerbeeld, in het noorden kan het weer helemaal anders zijn dan in het zuiden. De droogste plaats van Nederland is er te vinden, Echt en ook een van de natste plaatsen, Vaals.

Het nieuwste Weeramagazine besteedt ook aandacht aan het beste weer voor paddestoelen, de veelvoorkomende wolkenlucht altostratus, de herfstoogst wordt in beeld gebracht en nader verklaard gaat dit keer over het jaar van Mozart.

Wilt u een gratis proefnummer van Het Weer Magazine ontvangen? Het Weer Magazine is verkrijgbaar via de website (zie onder externe links) en in diverse boekhandels

Eerste uitgave: 20-10-06