Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

20-10-2006

Bureaucratie hot item tijdens werkbezoek VWS

Op 12 oktober 2006 heeft een groep verzorgenden een werkbezoek gebracht aan het ministerie van VWS. Zij maken zich zorgen over ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg en ervaren een kloof tussen hun dagelijks werk en het landelijk beleid. Hierover gingen zij in gesprek met staatssecretaris Ross en ambtenaren van het ministerie. De bureaucratie in de zorg bleek een hot item tijdens deze dag.

De groep maakte duidelijk waar de regelgeving wat hun betreft is doorgeschoten. Dat is onder andere rond de CIZ, het Centrum Indicatiestelling Zorg. Deze valt onder de bevoegdheid van de staatssecretaris. Het CIZ moet beoordelen of iemand voor opname in een verpleeghuis in aanmerking komt en hoeveel zorg iemand nodig heeft. Hier komt aardig wat papierwerk bij kijken. De verzorgenden vinden het niet te doen dat zij iedere drie maanden opnieuw een indicatie moeten aanvragen of verlengen. En dat zij hier steeds verschillende formulieren voor moeten invullen.

De staatssecretaris onderkende het probleem en deed de toezegging hier actie op te ondernemen. Het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) kan een oplossing zijn voor de papierwinkel. In de praktijk blijkt echter dat veel instellingen hier nog niet mee werken. De invoering hiervan is een omvangrijke operatie die veel tijd en geld kost.

Overige onderwerpen van gesprek waren de tekorten op de arbeidsmarkt en kwaliteitscriteria en concurrentie in de zorgsector. Ook de consequenties van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) baarde de groep zorgen. Zij vroegen zich af of gemeenten straks aan dezelfde kwaliteitseisen moeten voldoen als zorginstellingen. De staatssecretaris gaf aan dat deze wet van alle partijen een flinke inspanning zal vragen. Het uitgangspunt is dat de cliënt een adequaat zorg welzijn pakket krijgt.

De verzorgenden zijn medewerkers van zorginstelling Carint-Reggeland uit Hengelo. Zij zijn deelnemers van het scholingstraject 'Perfecto, voortrekkers in de verzorging'. Het initiatief voor dit werkbezoek is ontstaan vanuit het programmaonderdeel 'netwerken en lobbyen'.

De ontmoeting met de staatssecretaris werd afgesloten met het aanbieden van een Twentse koek met daarop de tekst 'Zorg voor zorg'. Klik hier