ANBO

Betere vergoedingen in 2007 voor iedereen met diabetes

19-10-2006

PERSBERICHT van de Diabetesvereniging Nederland

Duidelijk signaal richting zorgverzekeraars: Betere vergoedingen in 2007 voor iedereen met diabetes

Mensen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken, willen zelfcontrolematerialen (teststrips en meter) vergoed krijgen via hun aanvullende zorgverzekering. Tot nu toe krijgen zij daar geen vergoeding voor. Ook een goede vergoeding voor podotherapie/pedicure en fysiotherapie wordt het meest belangrijk gevonden door deze grootste groep onder de mensen met diabetes. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van de Diabetesvereniging Nederland (DVN). De DVN is momenteel in onderhandeling met diverse zorgverzekeraars om onder meer de vergoeding van teststrips in collectieve contracten voor 2007 op te nemen.

De Diabetesvereniging gebruikt de onderzoeksresultaten om mensen met diabetes nog beter van dienst te kunnen zijn bij het vergelijken van de polissen én bij haar onderhandelingen over collectieve contracten. Uit de enquête, ingevuld door 858 mensen, bleek dat maar liefst 60 procent van de respondenten (opnieuw) een collectief contract overweegt via de DVN. In 2006 bood de DVN collectieve contracten bij drie zorgverzekeraars. De verwachting is dat dit er voor 2007 maximaal vijf zullen zijn.

De DVN wil dat de diabeteszorg die wordt geboden in de basisverzekering, voldoet aan de richtlijnen voor goede diabeteszorg volgens de Nederlandse Diabetes Federatie. Het is bekend dat niet iedere zorgverzekeraar daar op dit moment aan kan voldoen. Er is echter verbetering. Maar liefst 52 procent van de respondenten merkt dat zijn of haar zorgverzekeraar speciale aandacht heeft voor goede diabeteszorg en goede diabetesprojecten in de regio. Aan de andere kant geeft 30 procent aan dat zij daar nauwelijks of niets van merkt. Voor hen zou een overstap naar een andere zorgverzekeraar wat dat betreft een overweging kunnen zijn.

Geld blijkt niet het allerbelangrijkste te zijn. Maar liefst 80 procent vindt de invloed van de DVN op het diabetesbeleid van de zorgverzekeraar belangrijker dan de kortingen op een eventueel collectief contract. En als de verzekeraar goede diabeteszorg volgens de richtlijnen levert, vindt bijna tweederde het niet of niet heel erg als deze verzekering iets duurder is dan een andere verzekering. Voor 15 procent is dat wel een probleem.

De collectieve contracten van de DVN staan los van de keuzeondersteuning die de vereniging haar leden biedt. Met een speciale, extra uitgave van haar blad Diabc en via website dvn.nl kunnen leden de polissen van de zorgverzekeraars vergelijken op voor diabetes belangrijke onderdelen. Bovendien kan er vanaf de derde week van november gebeld en gemaild worden naar de DVN Zorglijn (033) 463 05 66, zorglijn@dvn.nl

De vereniging start op Wereld Diabetes Dag (14 november) een grote campagne ter promotie van haar keuzeondersteuning voor zorgverzekeringen. De campagne bestaat onder meer uit radiospots op Radio 1 tot en met 4 en lokale radio, advertenties in dagbladen en huis-aan-huiskranten en posters. DVN. Voor een goed gekozen zorgverzekering.

· De DVN Diabeteslijn is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar (s nachts alleen bij nood) via: 033 - 463 05 66

· Meer informatie: www.dvn.nl / www.sugar.nl