Groen!

Brussel, 17 oktober 2006

Begrotingsakkoord regering-Verhofstadt. Paarse milieuheffingen: wél belastingen, niets milieu

Begrotingsakkoord regering-Verhofstadt:

Paarse milieuheffingen: wél belastingen, niets milieu

Groen! verwerpt de door de federale regering voorgestelde nieuwe milieuheffing. Deze maatregel heeft alles te maken met belastingen, niets met milieu, stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. De heffing op verpakkingen zoals de federale regering nu voorziet, dient enkel om federale inkomsten te verwerven. De berg verpakkingen mag niet afnemen, want dan zijn er minder inkomsten voor de paarse regering! Dat is een perverse redenering. Verhofstadt en Tobback misbruiken het milieu als melkkoe, concludeert Vera Dua. Ook de begrotingsvoorstellen inzake wonen noemt Groen!-voorzitter Vera Dua een maat voor niets. Er wordt niets structureel gedaan aan de te hoge huurprijzen. Groen! pleit voor een maximumfactuur voor huur via een systeem van huursubsidie gekoppeld aan de plafonnering van de huurprijzen. Groen! zal hieromtrent in het Vlaams Parlement eigen voorstellen indienen.

De regering Verhofstadt heeft de milieubelastingen op verpakkingen opnieuw ontdekt. De heffingen op drankverpakkingen werden vorig jaar nog helemaal uitgekleed onder druk van de industrie. Nu worden de heffingen op verpakkingen zelfs uitgebreid; omdat de federale regering dringend nieuwe inkomsten zoekt.

De paarse regering voert een nieuwe belasting in en overgiet die met een groen sausje. Het is een herhaling van het oude recept, dat ook al werd beproefd bij de verhoging van de accijnzen op benzine, stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. Deze maatregel heeft ALLES te maken met belastingen en begroting maar helemaal NIETS met het milieu.

De logica van groene belastingen is om vervuiling te ontraden en milieuvriendelijk handelen te belonen. Bijvoorbeeld door wegwerpverpakkingen duurder te maken en er zo voor te zorgen dat de afvalberg fors verkleint. Of door herbruikbare verpakkingen goedkoper te maken; via zogenaamde ecologische kortingen. Het gaat dan om sturende heffingen: je probeert het gedrag van de consument in ecologische zin te beïnvloeden. Het betreft meteen om een nuloperatie: wat je wint aan de ene kant, geef je weer weg aan de andere kant.

Groene belastingen zijn per definitie niet geschikt om de staatskas te spijzen, stelt Vera Dua. Dat is nu juist wat de regering Verhofstadt wel doet. Dat is pervers. Verhofstadt en Tobback misbruiken het milieu als melkkoe.

Het groene sausje is de CO2- uitstoot bij de productie van verpakkingen. Papier wordt niet belast, plastic en aluminium wel. Van ecokortingen voor milieuvriendelijke of herbruikbare verpakkingen is geen sprake. De heffing per verpakking is te klein om het gedrag van consumenten te beïnvloeden. Maar door de grote massa aan verpakkingen, levert het toch 300 miljoen euro op voor de begroting.

Concludeert Vera Dua: Het gevolg is dat de berg verpakkingen zeker niet kleiner mag worden, want dan nemen ook de federale inkomsten af. Een perfide redenering.

Groen! wil minder verpakkingen. Dat is de enige weg om minder afval en vooral minder zwerfvuil te krijgen. Maar dan mag je verpakkingen niet als nieuwe inkomstenbron zien. Groen! wil dan ook voldoende hoge ecoboni om mensen te stimuleren om milieuvriendelijke verpakkingen te kopen en vergelijkbare heffingen op wegwerpverpakkingen.

Ook de begrotingsvoorstellen inzake wonen acht Groen!-voorzitter Vera Dua een maat voor niets. Er wordt niets gedaan aan de structurele betaalproblemen die bestaan bij huurders. Bijna 30 % van de huurders geeft meer dan 20 % van zijn inkomen uit aan woonkosten. De huurprijzen zijn de laatste 20 jaar sneller gestegen dan het algemene prijspeil. Groen! pleit voor een maximumfactuur voor huur via een systeem van huursubsidies gekoppeld aan een plafonnering van de huurprijzen. De federale overheid moet voorzien in een algemeen kader dat regulering van huurprijzen toelaat. Vervolgens kunnen de gewesten een systeem van richthuurprijzen implementeren. PS-minister Laurette Onkelinx is blijkbaar niet verder geraakt dan de discussie door te schuiven naar de gewesten, en dus op een dood spoor te zetten, analyseert Vera Dua. De huurders blijven eens te meer in de kou staan. Groen! zal in het Vlaams Parlement eigen voorstellen indienen om het gat van de federale regering dicht te rijden.