Lijsttrekkers testen nieuwe StemWijzer

Inst. voor publiek en politiek

Lijsttrekkers testen nieuwe StemWijzer

Met het oog op de komende Kamerverkiezingen presenteert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) op dinsdag 17 oktober a.s. de nieuwe StemWijzer 2006. De presentatie vindt plaats in perscentrum Nieuwspoort en begint om 15.45 uur. Namens de meeste partijen zijn hierbij de lijsttrekkers aanwezig, onder wie premier Balkenende. Vanachter de laptop beantwoorden de lijsttrekkers de 30 stellingen van de StemWijzer waarbij het weer spannend is of zij uitkomen bij de juiste partij.

De StemWijzer wordt 'getest' door: Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks), Jan Marijnissen (SP), Marco Pastors (Eén NL), Alexander Pechtold (D66), André Rouvoet (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD), Bas van der Vlies (SGP) en ovb Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid).

Op 22 november mag Nederland naar de stembus voor de verkiezingen van een nieuwe Tweede Kamer. Om de twijfelende kiezer in de campagne een handje te helpen bij het maken van een keuze, heeft het IPP weer een StemWijzer (www.stemwijzer.nl) gemaakt. De nieuwe StemWijzer telt 30 stellingen over belangrijke verkiezingsthema.s als openbare orde en veiligheid, financiën, en integratie en inburgering.

Meer dan in vorige StemWijzers is er de mogelijkheid van het vergelijken van de eigen standpunten met die van de partijen. Partijen kunnen hun standpunten kort motiveren en vanuit de StemWijzer wordt naar de partijprogramma's gelinkt. Verder is het taalgebruik sterk vereenvoudigd. De stellingen zijn zo veel mogelijk in begrijpelijk Nederlands geschreven waardoor een nog bredere doelgroep de StemWijzer kan invullen.

De StemWijzer is de laatste jaren uitgegroeid uit tot één van de meest bezochte websites van Nederland. Zo werden zowel bij de Kamerverkiezingen in 2002 als in 2003 meer dan twee miljoen adviezen verstrekt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. verstrekte 70 lokale StemWijzers ruim 1.1 miljoen adviezen. Ook internationaal wordt de StemWijzer met succes toegepast, onder meer in Duitsland.

Andere verkiezingsactiviteiten van het IPP zijn o.a. de landelijke Scholierenverkiezingen, verkiezingskranten voor het onderwijs, een ProgramVergelijking en twee nieuwe websites: één waarmee je de kandidaat van je voorkeur kunt vinden en één om je eigen mening te kunnen vergelijken met het stemgedrag van de partijen uit de Tweede Kamer.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Nico Bloot, hoofd communicatie: tel. 06 169 345 92.
Jochum de Graaf, projectleider StemWijzer: tel. 020 5217678 / 06 242 678 86.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl