Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Volgend jaar gaat in de deelgemeente IJsselmonde het Rotterdamse Hondenbeleid van start.

Honden uitlaatplaats

Dat betekent dat honden overal moeten worden aangelijnd en hondenpoep moet worden opgeruimd, behalve op de aangewezen uitlaatplaatsen en in de losloopgebieden. Om de honden de ruimte te geven heeft de deelgemeente drie losloopgebieden en een groot aantal locaties als uitlaatzone aangewezen.

Hondenbeleid gemeente Rotterdam
Het bestuur van de gemeente Rotterdam heeft voor de gehele stad een Hondenbeleid ontwikkeld. Dit beleid gaat in IJsselmonde in zodra de deelgemeente uitlaat- en losloopgebieden heeft vastgesteld. Naar verwachting zal dit begin volgend jaar zijn.

Uitlaatgebieden
Alle bewoners hebben of krijgen binnenkort een uitnodiging met een concept-plattegrond van hun wijk in de brievenbus, voor een informatiebijeenkomst in de wijk. Op de plattegronden staan de uitlaat- en losloopgebieden aangegeven die, in overleg met de stedelijke diensten, zijn aangewezen. Op de aangewezen plekken geldt geen opruimplicht. De uitlaatgebieden worden regelmatig gereinigd, maar de losloopgebieden niet. Als een hond op overige plekken zijn behoefte doet geldt de opruimplicht.

Wat vinden bewoners van de uitlaatgebieden
Voor het bestuur van IJsselmonde de gebieden vaststelt willen zij de mening van de bewoners over de voorgestelde uitlaat- en losloopgebieden horen. Daarom organiseert de deelgemeente in elke wijk een informatiebijeenkomst om het voorstel te bespreken.

Bij het aanwijzen van de gebieden heeft een aantal criteria een rol gespeeld. Zo is er gekeken of de locatie goed bereikbaar is voor de poepzuiger en ook de veiligheidsaspecten zijn meegenomen. Wel is geprobeerd om de uitlaatgebieden verspreid door de wijken aan te wijzen, zodat voor iedere hondenbezitter op redelijke loopafstand een uitlaatzone is. Hieronder ziet u een overzicht van de bijeenkomsten.

* Beverwaard en Oud IJsselmonde
Dinsdag 17 oktober vanaf 19.30 uur in wijkgebouw de Focus aan de Oude Watering 324.
* Lombardijen
Woensdag 18 oktober vanaf 19.30 uur in de Petrakerk aan de Pliniusstraat 21.
* Groot IJsselmonde - zuid
Maandag 30 oktober vanaf 19.30 uur in het College Nieuw Zuid aan de Olympiaweg 395
* Groot IJsselmonde - noord
Dinsdag 31 oktober vanaf 19.30 uur in het College Nieuw Zuid aan de Olympiaweg 395.

Honden losloopgebied

De uitlaat- en losloopgebieden moeten bestuurlijk worden vastgesteld voordat het Hondenbeleid daadwerkelijk kan worden ingevoerd. Deze vaststelling vindt plaats na de bewonersbijeenkomsten die in alle wijken worden georganiseerd. Suggesties van de kant van bewoners kunnen dan bij de bestuurlijke besluitvorming worden betrokken en indien mogelijk worden meegenomen.