CDA

oktober 2006 - Persbericht -
Discussiebijeenkomsten over politieke situatie in Oekraine met CDA-politici en politici uit Oekraine

De Eduardo Freistichting, de CDA-stichting voor Internationale Solidariteit, organiseert op dinsdag 17 en woensdag 18 oktober a.s. discussiebijeenkomsten over de politieke situatie in de Oekraine, twee jaar na de Oranjerevolutie.

De Oekrainse parlementsleden Marushenko en Stretovych zullen een korte toelichting geven op de situatie in hun land. Daarna is er debat waaraan ook CDA-politici deelnemen.

In november 2004 vond na de presidentsverkiezingen de Oranje-revolutie plaats. De kandidaat van het democratische kamp, Victor Joesjtskenko nam het op tegen zittend premier Janoekovystj. Intimidatie, omkoping en fraude leidden tot een overwinning van Janoekovytch. De bevolking gaf massaal gehoor aan de oproep van Joesjtskenko zich niet bij de uitslag neer te leggen. Dit leidde tot een ernstige politieke crisis die steeds meer het karakter kreeg van een volksopstand. Uiteindelijk kwamen er nieuwe verkiezingen die door Joesjstkenko met grotere meerderheid werde gewonnen.
Bij de parlementsverkiezingen van maart 2006 verloor de partij van Joestskenko âOns Oekraine â echter aanzienlijk. De partij van Janoekovytch behaalde een grote overwinning.
Wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd in de Oekraine, en hoe moeten wij deze gebeurtenissen interpreteren? En wat kunnen Eduardo Freistichting en CDA betekenen voor de politiek en politici daar? Deze vragen staan centraal tijdens de bijeenkomsten.

Data en lokaties bijeenkomsten

Dinsdag 17 oktober
CDA-partijbureau, Buitenom 18 te Den Haag
Tijd: 19.30-21.30 uur
Met de Oekrainse parlementsleden Marushenko en Stretovych (Ons Oekraine) en CDA-Tweede Kamerlid Bart van Winsen.

Woensdag 18 oktober
Schouwkaffee schouwburg, Grotestraat 62-66 te Cuijk Tijd: 20.00-22.00 uur
Met de parlementsleden Marushenko en Stretovych (Ons Oekraine) en CDA-Europarlementlid Lambert van Nistelrooy.

---