Gemeente Hellendoorn


Persbericht

Embargo tot dinsdag 10 oktober 12.30 uur Nijverdal, vrijdag 6 oktober 2006


---
Programmabegroting 2007

Het college heeft op 3 oktober de programmabegroting 2007 vastgesteld. Het college presenteert met optimisme een sluitende meerjarenbegroting aan de raad, waarin op vele terreinen nieuwe initiatieven, activiteiten en projecten zijn opgenomen. E De opzet van de programmabegroting 2007 verschilt van andere jaren. Het raadsbeleidsprogramma is leidend voor de programmabegroting. In de programma- begroting is het meerjarenperspectief verweven evenals de financiële invulling van het raadsbeleidsprogramma.
De programmabegroting is in 2007 en in 2010 sluitend en daarmee dus ook structureel sluitend. In de twee tussenliggende jaren resteert een tekort van respec- tievelijk 235.000,-- en 220.000,--. R

BESTUURLIJKE COÖRDINATIE, BEDRIJFSVOERING EN VEILIGHEID ­ Burgemeester Van Overbeeke
We kiezen als gemeente zeer nadrukkelijk voor kwaliteit leveren aan onze burgers: voor wat we realiseren en hoe we dat doen. De afgelopen jaren hebben we reeds vele S initiatieven genomen om de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening te vergroten. De komende jaren willen wij daar nadrukkelijk in blijven investeren en bekijken hoe we dat in de volle breedte kunnen uitbouwen. Deels gaat het daarbij om de directe dienstverlening via de balies in het nieuwe Huis voor Cultuur en Bestuur, maar ook op andere terreinen, zoals het beheer van de openbare ruimte, willen we duidelijk en bespreekbaar maken wat de burger van ons mag verwachten.

De leefbaarheid binnen onze gemeente scoort hoog en de sociale betrokkenheid uit zich in een actief vrijwilligersnetwerk. Deze sociale kwaliteiten willen we behouden en versterken. Daarom is in 2006 het project `Hellendoorn in Actie!' van start gegaan. In
2007 vindt de verdere uitvoering plaats. Met Hellendoorn in actie! willen we die kwaliteiten en activiteiten in Hellendoorn in beeld brengen waaraan bewoners actief meewerken. Deze dragen bij aan sociale verbondenheid, aan onderlinge zorg, aan sociale activering en aan gemeenschapszin. Maatschappelijke organisaties, bewoners en bedrijven zijn de hoofdrolspelers in Hellendoorn in actie! Het is een voorbeeldproject voor andere gemeenten, dat met financiële ondersteuning van de provincie Overijssel en het plaatselijke bedrijfsleven wordt uitgevoerd. Eind november vindt de startconferentie van "Hellendoorn in Actie!" plaats. Daaraan voorafgaand zullen wij de pers uiteraard uitgebreid op de hoogte stellen van het project.
Veilig zijn en zich veilig voelen is voor ons allen van doorslaggevende betekenis voor de kwaliteit van wonen, werken en recreëren. We zetten in op een verdere versterking, kwaliteitsverbetering en professionalisering van brandweer, politiezorg en integrale handhaving. Het leefbaarheidsonderzoek vindt in 2007 wederom plaats.

VROM- wethouder Hegeman

= 2 =

De komende jaren zullen op verschillende plaatsen in de gemeente woningen worden gebouwd. Zo wordt de wijk Hellendoorn-noord (circa 300 woningen) gefaseerd versneld aangelegd in de periode 2007/2011 en 2012/2016. Voor ontsluiting van de nieuwe wijk richting het dorp Hellendoorn wordt een randweg aangelegd, die onderdeel is van de nieuwe noordzuidverbinding.
Voor de aanleg van de wijk Kruidenwijk-zuid is het bestemmingsplan vastgesteld. De plannen voor realisatie worden verder uitgewerkt. In totaal gaat het hier om circa 450 woningen en een kwalitatief hoogwaardige woonzone aan de zuidkant. Wellicht kan er al in 2008 woningbouw plaatsvinden.
Waar mogelijk wordt bij nieuwbouw rekening gehouden met de doelgroepen starters en senioren. Voor starters komt er in 2007 een regeling die potentiële kopers van een woning de mogelijkheid biedt om alsnog een koopwoning te verwerven. Zonder deze regeling zouden ze geen eerste woning kunnen kopen.

De concentratie van de bedrijfsactiviteiten van Koninklijke ten Cate (KtC) op industrieterrein Nijverdal-noord en de opwaardering van deze locatie tot High Tech Materials Park zullen de komende jaren een steeds grotere rol zal gaan spelen. KtC, provincie en gemeente onderschrijven het gezamenlijke belang van deze ontwikkeling en hebben daarom een intentieovereenkomst opgesteld om dit te realiseren. De realisatie van dit kenniscentrum betekent een belangrijke impuls van onze werkgelegenheid.
De ontwikkelingen rond Koninklijke ten Cate zorgen ervoor dat binnen 2 à 7 jaar de locaties 't Hoge Dijkje en PC Stamstraat vrijkomen en kunnen worden herontwikkeld. Het streven is om de samenhang tussen het Masterplan Centrum en het High Tech Materials Park te versterken en de ruimtelijke kwaliteit van Nijverdal te verbeteren. Daarom stellen we voor het centrum van Nijverdal een ontwikkelingsbeeld op, waarbij o.a. wordt ingezet op verplaatsing van het station in de as Parallelweg-Oranjestraat.

OPENBARE RUIMTE en FINANCIËN- Wethouder Paalman
Openbare ruimte is een breed begrip en de verschillende onderdelen raken ons allemaal in meer of mindere mate. Leefbaarheid in al zijn facetten is daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Of het nu gaat om het jaarlijkse onderhoud van groen en wegen op peil te houden, de uitvoering van de wijkvisie voor De Blokken of het nieuwe tracé van RW35.

Het werken vanuit een solide en meerjarig reëel sluitende begroting is ook de komende jaren hoeksteen van het te voeren beleid. De vele projecten die momenteel spelen, vergen een zorgvuldig financieel beheer. Steeds wegen we nut en noodzaak kritisch tegen elkaar af. Leefbaarheid dus ook als het gaat om handhaving en uitbreiding van voorzieningen en de betaalbaarheid daarvan, nu en in de toekomst, met soms lastige keuzes. Deze raads- en collegeperiode worden de tarieven voor afvalstoffenheffing, rioolrecht en leges gefaseerd op kostendekkend niveau gebracht. Ook starten we met een kerntakendiscussie.

Leefbaarheid ook voor het platteland met nieuwe kansen voor de huidige en toekomstige bewoners en dat alles binnen de beperkingen, maar vooral ook de kansen en mogelijkheden die de ligging van onze gemeente biedt. De Sallandse Heuvelrug en de Regge zijn twee groene kroonjuwelen waarvan we ook als inwoners veel meer kunnen genieten dan nu vaak het geval is en waarop we trots moeten zijn. Twee kroonjuwelen waaraan ook de komende jaren hard gewerkt wordt: de verdere ontwikkeling van het Nationaal Park en het herstel van tal van meanders van de Regge. Deze zijn ook van groot belang voor de verdere ontwikkeling en versterking van de sector recreatie en toerisme, waaraan we samen met alle betrokken partijen de komende periode hard willen werken. Zo zullen we de komende jaren de ontbrekende schakels in het fiets- en wandelpadennetwerk aanleggen.

= 3 =

ZORG, WELZIJN en SPORT- Wethouder Coes
Samen Sociaal en Solide naar 2010: onder dit motto willen wij de komende jaren inzetten op het behoud van een leefbare samenleving, waarin alle burgers actief mee moeten kunnen doen. De leefbaarheid scoort hoog in onze gemeente en de sociale betrokkenheid uit zich in een actief vrijwilligerswerk. Deze kwaliteiten willen we behouden en versterken. Dat doen we door ook de komende jaren sterk in te zetten op het vrijwilligersbeleid. Vrijwilligersorganisaties kunnen ook in de komende periode rekenen op ondersteuning door de gemeente, zoals de (gratis) collectieve ongevallenverzekering, cursussen voor deskundigheidsbevordering en de uitreiking van de vrijwilligersprijs.

Op 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. De gemeente zal zich ­ in de meest brede zin van het woord ­ inspannen om het samenleven in Hellendoorn te bevorderen. Uitgangspunt is dat we goede onder- steuning en zorg bieden aan mensen die het echt nodig hebben, daar waar eigen ver- antwoordelijkheid en solidariteit vanuit de samenleving geen oplossing bieden. In
2007 is de gemeentelijke inzet vooral gericht op een correcte uitvoering van de hulp in de huishouding; dit is een nieuwe gemeentelijke verantwoordelijkheid.

Op sportief gebied zijn wij ook in 2007 volop in beweging. De voorbereidingen voor de nieuwbouw van sportcomplex Het Ravijn zijn in volle gang. De planning is eind
2007 te starten met de bouwwerkzaamheden. Ook worden de voorbereidingen voor de uitbreiding van sportzaal Kuperserf tot een sporthal verder opgepakt. In 2007 wordt verder uitvoering gegeven aan de Breedtesportimpuls en aan de drie BOS-projecten (Buurt Onderwijs Sport) `t KruidenBOS in de Kruidenwijk, BOSaanZ in Groot Lochter en Haarle Beweegt in Haarle.

WERK, JEUGD EN INKOMEN ­ Wethouder Roskam
Nieuw in de begroting die voor volgend jaar voor ligt is de clustering van onderwijs en jeugdbeleid in een apart programma. Hiermee willen wij het belang dat wij hechten aan een afgestemd onderwijs- en jeugdbeleid duidelijk maken. Om dezelfde reden kiezen wij ook voor een bredere inzetbaarheid van middelen die voorheen per definitie voor onderwijskansenbeleid gebruikt werden. Wij willen daarmee een grotere flexibili- teit creëren om in te kunnen spelen op actuele, voorliggende knelpunten. In het ko- mende jaar verwachten wij voorstellen te kunnen doen over het lopende experiment met de inzet van straathoekwerk en over de vervanging van de tijdelijke locatie van 't Honk.

Veel aandacht willen wij het komende jaar ook schenken aan de thema's van ons cul- tuurbeleid: cultuurbeleving, jeugd- en jongerencultuur, cultuur en ruimte, cultureel erf- goed en cultuurtoerisme. Middelen om de uitvoering concreet ter hand te nemen, worden in deze begroting beschikbaar gesteld.

Ons streven is om mensen aan werk te helpen. Door werk zijn mensen economisch zelfredzaam. Ook is het naar ons oordeel het belangrijkste middel tegen sociaal isolement en maatschappelijke uitsluiting. Een loonkostensubsidie, een werkervaringsplaats of een opstapbaan kan een begin zijn van een gewone vaste baan. We werken intensief samen met het Centrum voor Werk en Inkomen en de gemeente Rijssen-Holten en gaan in 2007 gezamenlijk de werkgevers benaderen. Voor mensen die geen werk kunnen vinden, willen we voorkomen dat er maatschappelijke of sociale uitsluiting dreigt. Wij kunnen daarbij helpen door schuldhulpverlening, door bijzondere bijstand of met behulp van een bijdrage voor sociaal culturele activiteiten. In 2007 geven wij de stichting Hulpfonds Hellendoorn subsidie om aanvullend op de gemeente individuele gezinnen te helpen. Ook schuldhulpverlening en voorlichting zullen geïntensiveerd worden. De samenwerking met het particulier initiatief is hecht en blijft belangrijk.

= 4 =

Nieuw beleid opgenomen in programmabegroting 2007
In onderstaande tabel worden de belangrijke zaken weergegeven, waarvoor we in deze programmabegroting en meerjarenraming middelen hebben geraamd, deels als intensivering van bestaand beleid, deels voor nieuw beleid: lasten
2007 2008 2009 2010 Invoering consignatiedienst voor vrijwillige
brandweer -35.000 -35.000 -35.000 -35.000 Eenmalig onderhoud wegen -300.000 Proef gratis openbaar vervoer -20.000 -20.000 Stimulering en promotie Recreatie en
Toerisme -61.000 -36.000 -36.000 -36.000 Uitbreiding toeristische fietspaden c.a. -125.000 -125.000 -125.000 -125.000 Faciliteiten haventje Daarlerveen -100.000 Straathoekwerk en overige uitvoering nota
Jeugdbeleid -50.000 -50.000 -50.000 -50.000 Uitvoering Cultuurnota -50.000 -50.000 -50.000 -50.000 Stimulering particulier initiatief leefbaarheid
kleine kernen en buurtschappen -25.000 -25.000 -25.000 -25.000 Intensivering schuldhulpverlening project
urokee -30.000 -30.000 Bevordering van projecten terugdringing
energiegebruik -25.000 -25.000 -25.000 -25.000 Storting in te vormen
voorziening/bestemming "WOP de Blokken" -65.000 -65.000 -65.000 -65.000 Uitvoering reconstructieplan / plattelandsvisie -50.000 -50.000 TOTAAL -866.000 -441.000 -481.000 -481.000

Tweede bestuursrapportage, 13e actualisatie strategische projecten en september- circulaire
De effecten van de tweede bestuursrapportage, de 13e actualisatie van de strategische projecten en de septembercirculaire zijn niet verwerkt in deze programmabegroting 2007. Met betrekking tot de tweede bestuursrapportage en de
13e actualisatie van de strategische projecten verwijzen wij u naar het aparte persbericht hierover en volgens afspraak zullen wij u tijdens de persconferentie op 10 oktober a.s. informeren over de gevolgen van de septembercirculaire voor onze gemeente.

Procedure behandeling begrotingsstukken
De gemeenteraad behandelt de begroting 2007 op 14 november 2006 vanaf 13.30 uur. De commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken is op 17 oktober vanaf 19.30 uur, de commissie Grondgebied op 18 oktober vanaf 19.30 uur en de commissie Samenlevingszaken op 19 oktober vanaf 16.00 uur. De raads- en commissievergaderingen vinden plaats in het Hervormd Centrum. Men kan inspreken in de drie commissievergaderingen en in de raadsvergadering. Bij het begin van de vergadering kan dit worden gemeld aan de voorzitter of de (commissie)griffier.