D66

Jacques Monasch stelt met veel aplomb op donderdag 12 oktober in Trouw dat D66, en Groen Links, hun eigen graf graven door niet vast te houden aan de kern van hun bestaansrecht. Voor Groen Links kan ik niet spreken maar de verwijten aan D66, die Monasch presenteert als een analyse, kunnen niet onweersproken blijven.

De kiezer twijfelt aan D66 omdat het niet eens in staat is gebleken de gekozen burgemeester te regelen, zegt Monasch. En hoe komt dat? Wie kon in de Eerste Kamer, en dus helemaal aan het eind van het besluitvormingsproces, de verleiding niet weerstaan om D66 pootje te lichten en vooral ook vast te houden aan de eigen machtspositie in het lokaal bestuur? Monasch eigen partijgenoot Ed van Thijn hielp de gekozen burgemeester om zeep. Een gotspe. Als er iemand niet in de positie is om D66 dit verwijt te maken dan is het de PvdA wel. Het maakt de sociaal democratische regenten kennelijk niets uit dat een ruime meerderheid van de Nederlanders allang voorstander is van de gekozen burgemeester.

Verder wil ik Monasch van harte aanbevelen begin november naar de documentaire over Hans van Mierlo te kijken. Dit bespaart hem de moeite zich te verdiepen in de beginselen van D66 die altijd veel breder zijn geweest dan alleen de bestuurlijke vernieuwing. D66 staat voor een houding in de politiek; een houding van vrijzinnigheid, fel gekant tegen behoudzucht. Al 40 jaar streven wij naar een open, flexibele en transparante samenleving; gericht op Europa, gericht op de wereld.

Voor ons is zelfbeschikking het hoogste goed. En op dat terrein heeft D66 wel degelijk veel bereikt. Ik zeg met trots dat D66 doorslaggevend is geweest bij het verankeren van het recht op abortus, euthanasie en homohuwelijk in onze rechtstaat. Verworvenheden die zowel PvdA als VVD, met gemak zullen laten verwateren als dat nodig is voor het inlijven van de Christen Unie bij het bouwen van een coalitie.

Het is evident dat Monasch stuk enige tijd op de plank gelegen heeft. Zijn analyse is mosterd na de maaltijd. Als er iets duidelijk is na ons congres vorig weekend is het dat D66 zijn missie heeft hervonden en dat wij klaar staan om onze oude én nieuwe agenda te verwezenlijken.

Alexander Pechtold,

Lijsttrekker D66

17-10-2006 16:59