Gemeente Ede

nummer 211 / Ede, 17 oktober 2006

College: geen vestiging van kerken op bedrijventerreinen

Kerken krijgen van het college van Burgemeester en Wethouders geen medewerking voor het vestigen van een kerk in een voormalig bedrijfspand op een bedrijventerrein. Het college van burgemeester en wethouders stond aanvankelijk in principe positief tegenover een verzoek om het pand van de voormalige drukkerij Veenman te mogen gebruiken voor kerkelijke doeleinden. Het definitieve besluit hierover was afhankelijk gesteld van het onderzoek naar de mogelijke belemmeringen voor omliggende bedrijven. Blijkens het ingestelde onderzoek is de invloed van een kerk uit een oogpunt van milieuzonering (gevaarsaspect) aanzienlijk: de mogelijke consequentie is dat een blokkade wordt opgeworpen voor de vestiging van een groot aantal typen bedrijven in de naaste omgeving van een kerkelijk centrum.
Diverse Edese kerkgenootschappen zijn op zoek naar een andere locatie, meestal omdat de bestaande accommodatie te klein is geworden. Daarbij oriënteert men zich ook op leegstaande panden op het bedrijventerrein. Het Edes Bedrijfs Contact had al te kennen gegeven grote bezwaren te hebben tegen de vestiging van kerken op bedrijventerreinen. Naar de mening van EBC zou dit een ongewenste vermenging van functies betekenen.
Het concrete verzoek voor het pand Maxwellstraat 12 heeft het college tevens in zn algemeenheid doen besluiten om in beginsel niet toe te staan dat kerken zich vestigen op bedrijventerreinen. Wel zijn burgemeester en wethouders bereid om desgevraagd te bezien of de vestiging van een kerk aan de rand van een bedrijventerrein verantwoord is. Elk verzoek zal afzonderlijk worden beoordeeld. Uitgangspunt is dat de vestiging geen belemmering mag vormen voor de toekomstige ontwikkeling van omliggende bedrijven.
---