VVD


16-10-2006

Uitgangspunt nieuwe Rij- en Rusttijden Verordening niet gehaald. Bepaalde sectoren in het vervoer kampen nog steeds met administratieve lasten

Jeanine Hennis-Plasschaert heeft afgelopen week vragen gesteld aan de Commissie om helderheid te krijgen over de uitzonderingsregel op de digitale tachograaf. Deze is voor veel vervoerders verplicht gesteld in de nieuwe rij- en rusttijden verordening van 2006 (561/2006).

Jeanine Hennis-Plasschaert: "De huidige situatie is voor veel ondernemers onwerkbaar, lidstaten moeten meer ruimte krijgen om uitzonderingen toe te staan, zij zijn daar het beste toe in staat, de Commissie moet dit inzien."

Vooral ondernemers die het vervoer niet als hoofdactiviteit hebben zijn de dupe. Schilders, aannemers of glazenzetters, allen moeten een digitale tachograaf hebben wanneer zij meer dan 50 kilometer moeten rijden om op de plaats van bestemming te komen. Ook het verplaatsen van marktwagens, tentoonstellings- of presentatieruimte voor culturele evenementen en de mobiele bibliotheek vallen in de nieuwe verordening. Naast commerciële vervoerders kunnen particulieren ook geconfronteerd worden met de digitale tachograaf.

Was de nieuwe verordening bedoeld om meer duidelijkheid te creëren, helaas moet geconstateerd worden dat nog meer administratieve lasten en onzekerheid voor ondernemers is ontstaan. Om overbodige bureaucratie te voorkomen moeten lidstaten de ruimte krijgen om de verordening werkbaar te maken voor de ondernemers. Dit past ook geheel binnen het voornemen van Eurocommissaris Verheugen om in 2010 de administratieve lasten / regels met 25% te verminderen.

Daarnaast heeft Jeanine Hennis-Plasschaert er op aangedrongen dat de Commissie zo snel mogelijk in overleg gaat met het Comité over de huidige situatie in het grensoverschrijdend vervoer. Jeanine Hennis-Plasschaert: "Lidstaten moeten onder de huidige verordening bilaterale afspraken met elkaar maken om uitzonderingen die nationaal van toepassing zijn ook in de andere lidstaten te laten gelden. Een omslachtige procedure die voor veel papierwerk zorgt."