VVD


13-10-2006

VVD onder strenge voorwaarden accoord met UNIFIL-missie in Zuid-Libanon

VVD-Buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen heeft, namens de VVD, ingestemd met deelname van een Nederlands fregat aan de VN-vredesmissie in Zuid-Libanon (UNIFIL).

Van Baalen gaf instemming nadat de minister Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie helder hadden aangetoond dat het VN-mandaat robuust genoeg is om wapenzendingen aan de Hezbollah, desnoods met geweld, tegen te houden en in de eigen verdediging te voorzien. Tevens past de Nederlandse bijdrage in de ontwapening van de Hezbollah op langere termijn en hechten de betrokken partijen, waaronder Libanon, Syrië, de VS en Israël sterk aan de Nederlandse bijdrage. Het feit, dat Israël UNIFIL als een bijdrage voor haar veiligheid ziet, telt voor de VVD zwaar. Hiermee is de missie niet de "mission impossible", die zij in eerste instantie leek te zijn.

Begin 2007 is een evaluatie voorzien, waarbij de mogelijkheid bestaat tot aanpassing van de politieke en militaire voorwaarden voor de missie. Indien het Nederlandse fregat, onverhoopt, speelbal wordt van de interne Libanese politieke problemen, dan wordt het fregat teruggetrokken. De VVD gaat er, echter, vanuit dat de missie in de gehele periode tot en met 31 augustus 2007 kan worden uitgevoerd.

Vrijdag 13 oktober 2006

Voor nadere informatie: j.vbaalen@tweedekamer.nl of 070-318.29.22