Gemeente Weert

4 oktober 2006

Week van de geschiedenis

GELOOF EN BIJGELOOF IN HET JACOB VAN HORNE

Ook dit jaar neemt het Gemeentemuseum Weert actief deel aan de landelijke Week van de Geschiedenis met als thema Geloof en Bijgeloof van 13 tot en met 22 oktober 2006. In de locatie Jacob van Horne is van alles over dit thema te bewonderen.

De pas gerenoveerde zalen van het Jacob van Horne zijn heringericht. Voor het eerst sinds jaren is het hele museum in één stijl ingericht. De onderverdieping en een deel van de bovenverdieping zijn gewijd aan de geschiedenis van de Orde der Minderbroeders Franciscanen. De tentoonstelling vertelt over de geloofsontwikkelingen van de orde in het Zuiden en in het Noorden in De Nederlanden na de Opstand tot eind 19de eeuw. Uiteraard kan de bezoeker de bekende topstukken en publiekslievelingen bekijken zoals de Franciscuszuil, de Franciscaanse Nachtwacht, de oudste kerststal van noordwest Europa en de innemende Maria met Kind van Pieter de Grebber uit 1632.

Drie nieuwe thema's

Nieuw is de opstelling met drie religieuze thema's: de jeugd van Jezus, het lijden en sterven van Jezus en heiligen en hun attributen. In de expositie op de bovenverdieping staat een groot aantal religieuze voorwerpen uit de afgelopen zeven eeuwen zoals prachtige laatmiddeleeuwse beelden en schilderijen. Ook de fel geglazuurde keramische beelden van Charles Vos en de moderne werken uit de 20e eeuw vallen op, zoals de Mariavoorstellingen van Daniël Groen, de Scheppende Engel van Rob Birza en de Maria Magdalena van Desiré Tonnaer. De begeleidende catalogus is voor de bezoeker gratis verkrijgbaar. Hierin wordt o.a. ingegaan op de verschillende typen van voorstellingen van Maria en de betekenis van de verschillende heiligen binnen het geloof en bijgeloof.

Gratis catalogus
Voor de bezoeker ligt tijdens de Week van de Geschiedenis het gratis boekje "Martinus in Limburg" klaar (op=op).

Informatie

Het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne is gevestigd aan de Markt in Weert. (0495) 531 920, museumweert@planet.nl of www.museumweert.nl.

Geopend van dinsdag tot en met zondag, tussen 14.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

Voor rondleidingen kan men contact opnemen met (0495) 575 474 of mailen naar j.bongaarts@weert.nl.

Noot voor de media,