GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Samenvallen toekenning Nobelprijs aan Pamuk en Franse genocidewet ironisch

Brussel, 12 oktober 2006 - Het Franse parlement heeft vandaag een wetsvoorstel aangenomen waarin het strafbaar is de Armeense genocide in Frankrijk te ontkennen. Tegelijkertijd werd vanmiddag bekend dat de Turkse schrijver Orhan Pamuk de Nobelprijs voor literatuur heeft gewonnen. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-delegatie) spreekt van een ironische samenloop van omstandigheden.

Lagendijk wijst op het samenvallen van de stemming in het Franse parlement en het toekennen van de Nobelprijs aan Pamuk. "Door de Turkse wet te trotseren, die het strafbaar stelt om van mening te verschillen over de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog is Pamuk, onder luide instemming van Europa de kampioen van het vrije woord geworden. En terwijl hij de Nobelprijs wint besluiten de Franse parlementariërs de vrijheid van meningsuiting te beknotten door afwijkende meningen over diezelfde gebeurtenissen strafbaar te stellen."

"Ik hoop van harte dat de Franse Senaat, die het laatste woord heeft, de wet alsnog naar de prullenbak verwijst. Door van bovenaf iedereen met een afwijkende mening de mond te snoeren, wordt de democratisering van het debat in Turkije ernstig belemmerd door Frankrijk. Voor de in Turkije levende Armeniërs is deze wet ronduit slecht nieuws. De wet vormt een obstakel voor de pogingen van Pamuk en anderen om Turkije en Europa samen te brengen en te strijden voor vrijheid van meningsuiting", aldus Lagendijk.


---

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int www.groenlinks.nl/europa