Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Presentatie Wmo-Raad & Regiegroep Wmo (12-10-2006)

12 oktober 2006

Dames en heren,

Waar gaat het om in de zorg? Het antwoord op die vraag is simpel: om vertrouwen. We halen mensen in huis, we laten anderen aan ons lijf ... Die andere mensen wil je eerst goed kennen. Dat is vanzelfsprekend. En als we ze eenmaal kennen, dan zijn ze deel van ons huishouden, van ons bestaan. En daar willen we eigenlijk niets aan veranderen. Dat zou de overheid ook niet moeten willen ... Dat blijkt regelmatig als we contact hebben met inwoners, zoals afgelopen week tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de dag van de ouderen. Daar bleek eens te meer hoeveel vragen er leven over de Wmo.

En toch voert de overheid 1 januari de Wet maatschappelijke ondersteuning in. Lees vandaag de krant, dan delen we de zorg van medewerkers van Icare voor hun werk, hun bestaan. Dan zijn we solidair met mensen die langer moeten wachten op noodzakelijk zorg. Zeker als we zelf zorg ontvangen. Want pas dan weten we hoe nodig die zorg is. Tijdens de bijeenkomst van de dag van de ouderen was een concrete vraag of een zorgverlener die goed beviel ook na 1 januari door zou kunnen gaan. Dat zijn de vragen waar mensen mee zitten. En daar moeten wij: gemeente en maatschappelijke organisaties de antwoorden op geven. Dat is een kwestie van vertrouwen.

Wmo-raad

"Gemeenten worden met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk voor een samenhangend lokaal beleid voor wonen, welzijn en zorg. Het is de bedoeling om participatie van alle inwoners mogelijk te maken en te bevorderen. âMeedoenâ is de kortste samenvatting van het maatschappelijke doel van de Wmo. In de Wmo staat vermeld dat inwoners en maatschappelijke organisaties betrokken moeten worden bij de voorbereiding van beleid en de uitvoering van beleid.
De Gemeente Meppel wil dit vorm geven door de mogelijkheid te bieden een Wmo-Raad op te richten."

Zo stond het in de advertentie over de informatiebijeenkomsten voor de oprichting van wat nu de echte Wmo-Raad is geworden. De leden zitten hier startklaar om de Gemeente de komende vier jaar te informeren en te adviseren. De raad in oprichting heeft zelfs al een eerste advies uitgebracht, over de Wmo-verordening. 30 Oktober zal ik de raad officieel installeren. Een breed samengestelde raad, die in de loop van de tijd verder zal worden uitgebreid.

De leden zijn:
mevrouw J.H. van Veen Federatie Buurtverenigingen de heer R.C. van den Broeke Federatie Buurtverenigingen de heer J. Chun Federatie Buurtverenigingen
de heer J.P. Schoehuijs FNV
de heer C. Bras GGZ
de heer G.J. Timmerman GGZ
de heer T. Smaling Humanitas
de heer R. Stuifzand Contactpunt Mantelzorg
de heer H. de Vries Overleg Samenwerkende Ouderenbonden de heer H. Kleuskens Overleg Samenwerkende Ouderenbonden de heer H. Boersma BOSK vereniging van en voor ouders van gehandicapte kinderen
de heer A. Kik (onafhankelijk) voorzitter.

De voorzitter is een man met een ruime kennis van en vóóral ervaring in vrijwilligerswerk. Bovendien is hij als theoloog en agoog een kenner van de sector zorg en welzijn. Wij zijn blij dat we van zijn tijd als jong gepensioneerde gebruik mogen maken.

Regiegroep Wmo

Naast de leden van Wmo-raad zijn hier ook vertegenwoordigers van de Regiegroep Wmo aanwezig. De Regiegroep Wmo is de voorzetting van de Regiegroep Wel Thuis. De groep bestaat uit aanbieders van welzijn, wonen en zorg, zoals Woonconcept, De Stouwe, Noorderboog, Icare, Welzijn Meppel, het Zorgkantoor, Van Boeijenoord, De Leite, RIBW en het algemeen maatschappelijk werk.

Samen met onze lokale professionals denken wij over de toekomst van welzijn, wonen en zorg. Als aanbieders weten zij - als geen ander - welke vragen ons de komende jaren gesteld gaan worden. De eerste antwoorden gaat u vinden in een beleidsnota voor de komende vier jaar die momenteel wordt voorbereid voor de Gemeenteraad.

Dat denken over welzijn, wonen en zorg is zeker niet vrijblijvend: we moeten keihard aan het werk voor mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd en die vaak alleen op ons kunnen vertrouwen.

Uiteraard spreken wij met de Regiegroep ook over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De grote spelers in Meppel willen graag werken aan een samengaan van voorzieningen op wijkniveau. Daarbij kunt u denken aan het consultatiebureau, kinderopvang, de peuterspeelzaal, de brede school en het opvoedpunt. Naast samenwerking in bestaande voorzieningen willen we ook aandacht geven aan vernieuwing en verbetering.


1 Loket

De Gemeente spreekt al enige tijd met belangenorganisaties en zorgverleners over samenwerking, zodat de hulp goed en bereikbaar blijft. Vooral de manier waarop hulp verleend gaat worden moet goed bekend zijn bij mensen die de hulp nodig hebben. Iedereen heeft immers recht op thuiszorg, gehandicaptenvervoer, hulpmiddelen of woningaanpassingen. De Gemeente is straks verantwoordelijk voor de uitvoering en zal zich dienstbaar aan de hulpbehoevende inwoners opstellen.

In de loop van december kunnen inwoners van Meppel voor informatie en advies en cliëntondersteuning terecht bij één loket. Met 'geven van informatie en advies' wordt gedoeld op activiteiten die de inwoner de weg wijzen in het veld van maatschappelijke ondersteuning. Het kan hierbij zowel gaan om algemene voorzieningen zoals (voldoende) informatiepunten, als om meer specifieke voorzieningen zoals een individueel advies, of hulp bij de verheldering van de ondersteuningsvraag. Iedereen die dat wil moet zelfstandig een huishouding kunnen voeren en moet anderen kunnen bezoeken of ontvangen.

Natuurlijk moet dat loket goed bereikbaar zijn. De medewerkers moeten deskundig zijn op meer terreinen. De informatie en de regels moeten duidelijk en eenvoudig zijn. De cliënt hoeft maar één keer uw gegevens te verstrekken. De wachttijden mogen voor mensen met een handicap en ouderen vanzelfsprekend niet lang zijn. Huisbezoeken moeten mogelijk zijn. Kortom iedereen moet zich er thuis kunnen voelen en vertrouwd kunnen praten over problemen of handicaps.

Vrijwilligers & mantelzorg

De overheid wil dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Soms lukt dat meedoen niet op eigen kracht. Het doel van de Wmo is dat mensen zoveel mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgen. Het stimuleren van mantelzorg is daarom een belangrijke taak voor de gemeente. De gemeente kan, indien nodig, een vrijwilligers- of professionele organisatie inschakelen voor ondersteuning.

Voor sommigen blijft meedoen in de samenleving een probleem. Mensen in een zwakke positie kunnen grote moeite hebben met het zoeken van contact of het aansluiten bij activiteiten. De gemeente kan hen niet gemakkelijk bereiken. Daarom blijft er veel te doen voor familie, buren, vrienden, collegaâs of klasgenoten. Die hulp blijft onontbeerlijk!

In de eerste plaats regelt iemand zelf ondersteuning. Lukt dat niet dan klopt hij of zij aan bij familie en bekenden. Dat noemen we mantelzorg. Soms hebben we ook ondersteuning van deskundigen nodig. Die hulp kost geld. In sommige gevallen kunnen de kosten vergoed krijgen. Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Iedereen kan te maken krijgen met de Wet maatschappelijke ondersteuning.

De wet wil mantelzorg stimuleren. Dat is mooi, maar iemand die zorg verleent aan zijn naaste heeft ook recht op vrije tijd. Om bij te komen van de extra inspanning. Om straks weer eens een ander te kunnen helpen. Het kan niet zo zijn dat enkelen zich volledig opofferen en straks uitgeput hun werk voor anderen moeten staken. Wij allen zullen het gewoon moeten blijven vinden een handje te helpen. Niet alleen voor de mensen die hulp nodig hebben, maar ook voor de hulpverleners. Zo houden we een prettige samenleving. En dat is natuurlijk ook in ons eigen belang.

Vrijwilligers Zorgprijs

3 November vieren wij de dag van de vrijwilliger. Dit jaar wil ik een traditie toevoegen aan de vele gebruiken die Meppel al kent. Om de vrijwilliger in het zonnetje te zetten heb ik zorgorganisaties gevraagd mensen voor te dragen voor de vrijwilligers zorgprijs. Dit jaar kiezen Burgemeester & Wethouders uit de genomineerden een winnaar, aan wie 3 november de prijs wordt uitgereikt. Vanaf volgend jaar mag iedereen meestemmen op de genomineerden.

Hoe verder?

De kern van de Wet maatschappelijke ondersteuning is een sociale samenleving met toenemende betrokkenheid van de burgers. Een leefomgeving waarin solidariteit, burenhulp, vrijwilligerswerk en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke rol speelt. Meppel streeft ernaar zoveel mogelijk fysieke, sociale, geestelijke en financiële beperkingen te compenseren om deelname aan het maatschappelijke leven zo lang mogelijk te realiseren.

Ondersteuning hebben we nodig wanneer we beperkt worden om aan de samenleving deel te nemen. Vaak gaat het om een lichamelijke beperking. Denkt u maar aan voorzieningen voor gehandicapten en ouderen. Ondersteuning heeft ook een sociaal element. Mensen die niet aan de samenleving kunnen deelnemen, kunnen ongewild geïsoleerd raken.

Uiteindelijk gaat het allemaal om goede zorg. Om vertrouwen vooral. Om een soepele overgang in januari 2007 als de Wmo gaat gelden. Het houden van dat vertrouwen is meer dan ooit de dagelijkse opdracht voor onze ambtenaren en medewerkers. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan al die vrijwilligers en mantelzorgers. Die laten nooit verstek gaan.

Wij mogen de velen die zich inzetten voor anderen niet alleen laten staan. Net als zij moeten wij ons 24 uur per dag, 7 dagen per week verantwoordelijk voelen voor de medemens die aan onze zorg is toevertrouwd. Die zijn vertrouwen in ons moet stellen, omdat er vaak geen ander is. Over 80 dagen is het zover. Over 45 werkdagen! De mensen rekenen op ons, mogen ook op ons rekenen!

Onze gezamenlijke kracht laat ons over grenzen heenkijken, andere organisaties helpen, collega's ondersteunen, en vooral praktisch bezig zijn. Laat grensverkenningen en discussies voorlopig even rusten, vergeet de eigen problemen voor een moment.

Ik verzeker u: dat is de prettigste manier van werken. Wetend dat mensen je echt nodig hebben. Dat er op je gewacht wordt!

Mr. J.P. Scheele

-Wethouder van Sociale Zaken, Welzijn & Financiën Gemeente Meppel