VVD


9-10-2006

VVD-ambitie: Nederland over vijf jaar Europees landbouwkampioen

De VVD wil van Nederland de grootste exporteur van agrarische producten in Europa maken. VVD-leider Mark Rutte presenteert vanavond tijdens een partijbijeenkomst in Goes een vijfpuntenprogram om deze ambitie te verwezenlijken.

"Ik vind dat we in Nederland het lef en optimisme moeten hebben om te zeggen: over vijf jaar is Nederland landbouwkampioen van Europa", aldus Rutte.

Het vijfpuntenplan dat de VVD vanavond presenteert bevat de veranderingen die nodig zijn om van de Nederland de grootste exporteur van agrarische producten te maken.

Als eerste wil de VVD een andere houding van de overheid ten aanzien van agrariërs. De VVD wil dat de overheid agrariërs als ondernemers benadert. Een vrije markt en ruimte om te ondernemen horen daarbij. De inspectiedienst moet niet iedere week op de stoep staan. De lagere inkomstenbelasting voor iedereen en de belastingvakantie van drie jaar gelden dus ook zeker voor agrarische ondernemers.

Ten tweede zegt het landbouwprogram dat op termijn alle landbouwsubsidies afschaft moeten worden. Deze subsidies verstoren de markt en belemmeren de Nederlandse boer. Weg ermee. Het kabinet moet sterker aandringen op hervormingen van dit terrein in Europa. Maar..Nederland en Europa moeten zichzelf niet uit de markt prijzen: ook Amerika en Azie moeten de subsidies stopzetten. Voor iedereen behoren dezelfde spelregels te gelden.

Als derde punt wil de VVD af van alle onnodige, verstikkende regeltjes en voorschriften op het gebied van de landbouw. De VVD roept agrariërs op de meest irritante regels te melden zodat aan het ministerie van Landbouw en in Brussel een `boek der verstikking van de landbouw' aangeboden kan worden.

Het vierde programmapunt is erop gericht om de Nederlandse landbouwsector innovatief te houden. Wageningen moet het Harvard van de agrarische sector worden. De VVD wil daarom meer samenwerking tussen Wageningen, de verwerkende industrie en branchepartijen op het gebied van kennisdeling.

Ten slotte wil de VVD af van het alleenrecht van natuurorganisaties op de inrichting van natuur-en landschapsbeleid. Natuurbeheer is een belangrijk onderdeel van het boerenbestaan. Ook de agrarische sector moet kunnen meedenken en meebeslissen over de inrichting van Nederland. Hiervoor is meer samenwerking en inspraak nodig.

Maandag 9 oktober 2006