Gemeente Eindhoven

Persbericht 9 oktober 2006, no. 249

Hoogste punt renovatie Catharinakerk

Wethouder Mariët Mittendorff heeft maandag 9 oktober om 11.00 uur, bij het bereiken van het hoogste punt van de renovatie van de Catharinakerk, het Mariakruis teruggeplaatst op de zuidtoren.

De Catharinakerk aan het Catharinaplein is eigendom van de gemeente Eindhoven en de werkzaamheden worden, onder directie van de Sector Vastgoed van de Dienst Algemene en Publiekszaken, uitgevoerd door aannemer de Bonth van Hulten uit Nieuwkuijk. Het totale aannemingsbedrag is 2,5 miljoen Euro.

Met de renovatie van de Catharinakerk is begin 2006 gestart. Inmiddels is nu de tweede en laatste torenspits gerenoveerd, kunnen de steigers weer gaan zakken en kunnen de torens weer hun plaats innemen in de skyline van Eindhoven. Tijdens de werkzaamheden aan de torens (de eerste fase van de renovatie) zijn op hoogtes van 22,50 meter tot 75 meter renovatie-werkzaamheden uitgevoerd.

De volledige leibedekking van de beide spitsen is vernieuwd, in de kappen zijn houten constructiedelen vervangen en gerepareerd, dakkapellen zijn gerenoveerd en constructief verankerd en tevens is al het lood- en koperwerk vervangen. Daarnaast zijn alle stalen ornamenten op torens en kapellen ontroest en opnieuw voorzien van verflagen en bladgoud en is het metselwerk gerepareerd en het voegwerk volledig vervangen. Ook zijn de natuurstenen ornamenten en versieringen hersteld en/of vervangen en opnieuw verankerd.

Tweede en derde fase

de renovatie. In die twee fasen wordt de vloer rond het priesterkoor, vernield tijdens de oorlog, opnieuw aangebracht en belegd met vergelijkbare hardstenen tegels die ook al in het overige gedeelte van de kerk liggen. Het priesterkoor zelf, nu van hout, wordt herbouwd in natuursteen en ook de gewelven, kap en gevels van de kerk worden plaatselijk gerestaureerd.

Tevens zal een vloer- en luchtverwarming worden aangebracht die is ontworpen in nauwe samenwerking met de TU/e. Deze (arbeidsintensieve) werkzaamheden in de tweede en derde fase duren tot begin van de bouwvakvakantie 2007 en gedurende die tijd is de Catharinakerk gesloten.

Sector Vastgoed

Met de renovatie draagt de gemeente Eindhoven bij aan de verdere verbetering van een van de monumenten in Eindhoven. Deze beheer en onderhoudswerkzaamheden worden gedaan door de Sector Vastgoed (afdeling onderhoud) van de Dienst Algemene en Publiekszaken. Deze sector is per oktober 2005 opgericht en streeft naar een doelmatig beheer en onderhoud van alle gemeentelijke gebouwen en monumenten.