Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen ontsnapt aan zwerfvuil

9 oktober 2006 - De gemeentelijke afdeling Gemeentewerken en de leerlingen van Scholengemeenschap De Lingeborgh zijn er rotsvast van overtuigd: het dorp Geldermalsen ontsnapt volgende week definitief aan het steeds terugkerende zwerfvuilprobleem.

Op woensdag 18 oktober a.s. gaan maar liefst 200 leerlingen van De Lingeborgh(verdeeld in 20 groepen van 10) het dorp in om alle zwerfvuil op te ruimen. Zij worden daarbij vergezeld door medewerkers van de buitendienst van Gemeentewerken. Het startsein voor de actie wordt om 11.00 uur, bij De Lingeborgh gegeven door wethouder Melvin Könings.

Met deze actie onderstrepen de leerlingen hun mening, dat zij het belangrijk vinden dat Geldermalsen er goed verzorgd uit hoort te zien. Wanneer dat zo is, zal iemand ook niet zo snel geneigd zijn om ergens rommel neer te gooien. Het gemeentebestuur onderschrijft dit natuurlijk van harte.

Eigenlijk is dit gezamenlijke initiatief een lokale Geldermalsense uitwerking van de landelijke campagne Nederland Schoon die in maart van dit jaar in tal van plaatsen werd georganiseerd. Omdat de gemeente Geldermalsen in die betreffende week samen met allerlei basisscholen al druk was met boomplantdagen kon toen aan Nederland Schoon onvoldoende aandacht worden geschonken.

Het tegengaan van zwerfvuil is een onderwerp wat hoog op de politieke raadsagenda staat. Heel voorzichtig wordt op dit moment al gedacht aan een hele actieweek ergens in maart 2007 waarbij niet alleen scholen maar ook tal van externe diensten zoals bijvoorbeeld de AVRI worden betrokken. Het zou een actie in heel de gemeente kunnen worden, maar misschien dat een vervolg in het dorp Geldermalsen door het succes van de komende anti-zwerfvuil-actie dan niet meer nodig is.