Erasmus MC


09-10-2006: Erasmus MC en Velthuis Kliniek gaan samenwerking aan

Plastisch chirurgen van het Erasmus MC gaan per 1 oktober 2006 samenwerken met de Velthuis Kliniek. Het betreft een uniek samenwerkingsverband op het gebied van patiënten-zorg tussen een universitair medisch centrum en een privé-kliniek.

Steven Hovius, hoofd van de afdeling Plastische en Reconstructieve Chirurgie van het Erasmus MC geeft aan dat door de overheid bepaalde ingrepen uit de zorgverzekering gehaald zijn. Hij doelt onder meer op hangende oogleden en afstaande oren. Als ze niet meer vergoed worden zullen deze plastisch chirurgische operaties niet meer worden uitgevoerd in het Erasmus MC. De cosmetische/esthetische chirurgie neemt echter wel een belangrijke plaats in binnen het vakgebied plastische chirurgie. Met deze samenwerking kan er een uitwisselingsprogramma ontstaan. Door de samenwerking ontstaat de mogelijkheid om in het Erasmus MC een nieuwe plastisch chirurg aan te trekken die zich met name zal richten op de academische reconstructieve zorg (zoals handletsels, aangeboren afwijkingen en reconstructie na verwijdering van een tumor). Hovius kiest heel bewust voor de Velthuis Kliniek omdat men hier kwaliteitsnormen, wetenschappelijk onderzoek en innovaties hoog in het vaandel heeft staan.

Peter Velthuis, medisch directeur van de vier Velthuis Klinieken is verheugd over de samenwerking met het Erasmus MC: "Met deze samenwerking halen wij veel kennis en expertise in huis waardoor wij onze dienstverlening behoorlijk kunnen uitbreiden". Hij doelt hiermee niet alleen op zorg en behandeling maar ook op nieuw wetenschappelijk onderzoek waardoor een nog betere onderbouwing van het vakgebied ontwikkeld kan worden. Momenteel werkt Velthuis al samen met de Universitaire Medische Centra van Rotterdam en Utrecht op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar psychologische factoren die een rol spelen bij mensen die een cosmetisch-chirurgische ingreep ondergaan.

---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.