Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 5 oktober 2006

Eerste plaquette geplaatst in Limburgse hoofdstad

Het Nederlands Architectuurinstituut Maastricht, sinds kort gevestigd in de compleet gerestaureerde Wiebengahal in de wijk Céramique, is voorzien van de eerste architectuurplaquette in Maastricht.

Architectuurplaquette
De architectuurplaquette is een initiatief van het NAi om de interesse in architectuur en de betrokkenheid met de bebouwde omgeving te stimuleren. Hoe heet een gebouw, welke architect heeft het ontworpen, wie heeft de bouwopdracht gegeven, welke aannemer bouwde het en wanneer is het gebouwd? De plaquette geeft antwoord op al deze vragen. De plaquette op de Wiebengahal vermeldt de drie partijen die bij de renovatie van de hal betrokken waren: architectenbureau Henket & Partners, Vesteda en Laudy Bouw & Ontwikkeling. De plaquette zelf is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook het ontwerp van de gulden en de Nederlandse zijde van de euro op zijn naam heeft staan. Meer informatie over de plaquette is te vinden op de website www.architectuurplaquette.com.

De Wiebengahal en het NAi Maastricht
De Wiebengahal werd in 1912 in opdracht van Société Céramique door ir J.G. Wiebenga ontworpen. De draagconstructie van het gebouwencomplex bestaat uit een in het werk gestort betonskelet dat is samengesteld uit kolommen, balken en dwarsbalken. Het geheel wordt afgedekt door betonnen schaaldaken waarin rupsvormige lichtkappen zijn opgenomen voor de daglichttoetreding. Het in dit complex toegepaste betonnen schaaldak is een van de eerste in Nederland. In 1991 kreeg de Wiebengahal de status van Industrieel Monument. In 1993 zijn de oost- en westelijke gelegen lagere hallen gesloopt, evenals de bebouwing aan de zuidzijde. Van de Wiebengahal is zestig meter lengte bewaard gebleven.
Sinds september van dit jaar doet de Wiebengahal deels dienst als architectuurmuseum. De 1400 vierkante meter tentoonstellingsruimte waarover het NAi Maastricht beschikt, is verdeeld over de begane grond en de derde verdieping. Hier zijn de semi-permanente tentoonstelling 'Van Cuypers tot Coenen - Architectuur en landschap van Zuid-Limburg 1750-2050' en 'New Faces in European Architecture: David Adjaye, Jurgen Mayer H., PLOT=BIG+JDS, SeARCH te zien.

Céramique
Het gebied dat we nu kennen als het stadsdeel Céramique heeft vele jaren gediend als fabrieksterrein voor de Société Céramique, een Belgische onderneming op Nederlands grondgebied. In 1958 komt de aardewerkfabriek in Nederlandse handen en wordt deze omgedoopt tot Sphinx-Céramique. In 1988 tekenen de eigenaar van de Sphinx, de gemeente Maastricht en het pensioenfonds ABP (waaruit het huidige Vesteda is voortgekomen) een overeenkomst voor een publiekprivate samenwerking. Activiteiten in het kader van de realisatie van de stadsuitbreiding op Céramique startten in 1989 naar het stedenbouwkundige ontwerp van supervisor Jo Coenen. De Wiebengahal die tussen de moderne architectuur opdoemt, verwijst nog steeds naar de oude 'Sphinxtijden'.

Het NAi Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Vesteda en 3W Vastgoed, de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en het ministerie van OCW.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

www.naimaastricht.nl