Stichting STABU


Wereldwijde draagkracht voor Nederlands initiatief

In Nederland heeft de Stichting STABU de afgelopen jaren veel energie gestoken in de ontwikkeling van een objectenbibliotheek LexiCon, die het mogelijk maakt dat computers probleemloos informatie kunnen uitwisselen betreffende getekende informatie (CAD), kwaliteitsbepalende informatie (o.a. bestekken) en kosteninformatie. Dit project maakt deel uit van de ruggengraat voor de ICT-toepassing in de bouw, PAIS genaamd, en wordt gefinancierd door PSIBouw.

Begin dit jaar is samenwerking gezocht met het Noorse BARBi, voor een gezamenlijke invulling van de objectenbibliotheek voor de bouw, waarvoor een zogenaamde "letter of intent" is ondertekend door beide organisaties. De internationale CAD-systemen, verenigd in International Alliance for Interoperability IAI, hebben tevens interesse getoond voor implementatie van deze standaard, mits daarvoor internationale invulling komt.

Eind september is een workshop georganiseerd in Lissabon voor een internationaal gezelschap van partijen die zich bezig houden met objectgerelateerde ontwikkelingen in de bouwsector. De samenwerking van het Noorse BARBi en Nederlandse STABU LexiCon gericht op IAI, heeft geleid tot nieuwe naamgeving en logo: IFD Library for buildingSMART. Onder deze vlag wordt verder gewerkt aan de internationale Standaard. CSI en CSC zijn toonaangevende organisaties in respectievelijk de Verenigde Staten en Canada, zij hebben zich bereid getoond om actief mee te werken aan de standaard. De nieuwe webservice die is ontwikkeld voor de IFD Library biedt mogelijkheden om de gezamenlijke database via een internetkoppeling te benaderen.

Meer informatie: ir. R.H. (Radboud) Baayen, projectleider Research & Development STABU, tel. (0318) 633026.

[SPI.php?ProductCLASS=ImageService&Preview=679&Format=Personee l]
Tijdens de workshops in Lissabon is officieel de nieuwe naam "IFD Library for buildingSMART" gepresenteerd aan een international gezelschap van partijen


---