Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kabinet kiest voor gezond leven

Persbericht, 6-10-2006

Het kabinet streeft ernaar dat Nederland op het gebied van de gezondheid weer terugkomt aan de top van de Europese ranglijst. Een sterkere inzet op gezond leven is daarvoor noodzakelijk. Roken, schadelijk alcoholgebruik en overgewicht hebben van Nederland een middenmoter gemaakt. Zo roken in Nederland meer vrouwen dan in de landen om ons heen. En jongeren drinken in Nederland vaker en vooral meer alcohol dan in andere EU-landen. Veel jongeren en hun ouders weten niet dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd schadelijk is voor de gezondheid en zelfs kan leiden tot hersenbeschadiging.

Het kabinet is zich ervan bewust dat dit in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van burgers zelf is, maar wil hen stimuleren 'de gezonde keuze' te maken. Ten behoeve van kwalitatief goede preventieve zorg stelt het kabinet bijna 5 miljoen euro beschikbaar voor actieprogramma's in het lokale gezondheidsbeleid. Dat is de inzet van de preventienota 'Kiezen voor gezond leven' waar de ministeraad op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee heeft ingestemd.

Met de nota Kiezen voor gezond leven heeft minister Hoogervorst de landelijke prioriteiten op het gebied van de collectieve preventie vastgesteld voor de periode 2007-2010. De prioriteiten voor de komende vier jaar liggen bij de aanpak van roken, overgewicht, schadelijk alcoholgebruik, diabetes en depressie. Wetgeving, voorlichting en prijsbeleid zijn de instrumenten die worden ingezet. Dat vraagt om (betere) samenwerking, zowel binnen als buiten de overheid, landelijk en lokaal. De rijksprioriteiten geven richting aan de gemeentelijke nota's gezondheidsbeleid, die in 2007 klaar moeten zijn.

De doelstellingen van de vijf speerpunten zijn:
* Roken:
in 2010 zijn er nog 20 procent rokers (nu: 28 procent)
* Schadelijk alcoholgebruik:

- het gebruik van alcohol bij jongeren onder de 16 jaar terugbrengen naar het niveau van 1992

- minder volwassen probleemdrinkers: van 10,3 procent nu naar 7,5 procent in 2010

* Overgewicht:

- het percentage volwassenen met overgewicht moet niet stijgen (peiljaar 2005)

- het percentage jeugdigen met overgewicht moet dalen (peiljaar 2005)

* Diabetes:

- het aantal patiënten met diabetes mag tussen 2005 en 2025 met maximaal 15 procent stijgen

- daarbij heeft 65 procent van de diabetespatiënten geen complicaties

* Depressie:

- meer mensen krijgen preventieve hulp tegen depressies (nu worden ongeveer 4.000 personen bereikt).