AutoRai

Nieuwe Mitsubishi Pajero Evolution voor Dakar Rally 2007

(10/6/2006)
Met als doel voor de twaalfde maal de Dakar-rally te winnen, ontwikkelden Mitsubishi Motors Corporation en Mitsubishi Motors Motor Sports een nieuwe Pajero Evolution. Dat deze MPR13 uiterlijke overeenkomsten heeft met de Pajero-SUV van de nieuwe generatie, is niet meer dan logisch.
Mitsubishiâs nieuwe Cross Country racer combineert zowel aan voor- als achterzijde de functionele schoonheid van een competitieauto met de uitstraling van pure kwaliteit die de vierde generatie van de Pajero kenmerkt. Er is bewust gekozen voor een dergelijk ontwerp, om de band tussen de raceversie van de Pajero (de Evolution debuteerde 2003 in âLe Dakarâ) en de SUV sterker te benadrukken.

Dit valt samen met het 25-jarig jubileum van de in 1982 geïntroduceerde Pajero en met de 25-ste keer dat met de Pajero wordt deelgenomen aan de loodzware woestijnrace. Daarnaast overschrijdt de cumulatieve Pajero-productie de 2,5 miljoen exemplaren. Redenen te over om in januari te Dakar een uniek feestje te willen vieren.

MPR13: aerodynamischer, sneller, sterker
Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Pajero Evolution zijn de vleugeldeuren. Een fraaie, maar functionele feature die verband houdt met de positie van de benzinetanks onder de stoelen. Dit is gedaan om zoveel mogelijk gewicht rond het zwaartepunt van de auto te concentreren waardoor de âhandlingâ verbetert. Verder is de sterkte en de stijfheid vergroot door toepassing van een integraal buizenframe zonder subframes. De dynamische stabiliteit is verbeterd met een gemodificeerde wielophanging en dankzij optimalisering van de aerodynamica. Daardoor nam ook de luchtweerstand af, wat in combinatie met wijzingen aan de motor (lichtere kleppentrein, gemodificeerde injectie) tot meer responsiviteit, hogere toerentallen en dus meer snelheid in rechte lijn leidt.

Tijdens recente tests in Marokko gaf de nieuwe auto geen problemen. Hij is klaar voor de UAE Desert Challenge in november, die als âgeneraleâ geldt voor de Dakar-rally die op 5 januari in Lissabon van start zal gaan.