Gemeente Utrecht

TARIEVEN GROOTSTE DISCUSSIEPUNT UTRECHTS BEGROTINGSDEBAT

Het eerste, algemene, debat van de gemeenteraad over de Programmabegroting 2007 concentreerde zich gisterenavond voornamelijk op de verhoging van de tarieven. Een meevaller van ruim ¤ 20 miljoen en toch een lastenverzwaring voor de inwoners van Utrecht vonden de oppositiepartijen geen goede zaak. De coalitiepartijen vonden dit wel verdedigbaar.

De gemeente Utrecht heeft in 2007 in totaal ¤1,3 miljard te verdelen. Daarvan gaat ¤ 40 miljoen naar de uitvoering van het collegeprogramma. De belangrijkste posten zijn welzijn, volksgezondheid, sport en cultuur, waar ¤ 10,6 miljoen beschikbaar voor is. Voor bereikbaarheid en luchtkwaliteit komt ¤ 9,1 miljoen vrij en voor jeugd ¤ 8,7 miljoen.

Hogere tarieven

De verhoging van de parkeertarieven in de stad vonden de oppositiepartijen in de raad geen goede zaak zolang het ontbreekt aan alternatieven. De coalitiepartijen vonden dit beleid wel voldoende aanwezig in de stimulering van het gebruik van transferia, fiets en openbaar vervoer. Ook over de verhoging van de rioolrechten en de afvalstoffenheffing werd uitvoerig gediscussieerd. Vooral de stijging met 17% van de afvalstoffenheffing vond een deel van de raad te hoog. Zeker nu Utrecht meer geld te besteden heeft door een hogere uitkering uit het Gemeentefonds. Het college en de coalitiepartijen vonden de verhoging wel verdedigbaar vanuit van het principe 'de vervuiler betaalt'.

Verdere onderwerpen van debat waren de leefbaarheid in de wijken, het onderhoud van de openbare ruimte, de uitvoering van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning, integratie en de sociale woningbouw. Positief was de raad over het geld dat voor de aanleg van het Leidsche Rijnpark werd gereserveerd.

NOUW3

De gemeenteraad debatteerde op verzoek van de VVD, CDA en D66 ook over het al dan niet opnemen van de NOUW 3 (Nieuwe Ontsluitingsweg Utrecht West) in het Actieplan Luchtkwaliteit. Dit actieplan gaat deel uitmaken van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). De besluitvorming over het al dan niet doorgaan van de NOUW 3 vindt waarschijnlijk plaats in 2008. De drie partijen vreesden dat het ontbreken van de NOUW 3 in het NSL betekent dat dit niet uitgevoerd zou kunnen worden mocht de raad daartoe besluiten. Een motie om de NOUW 3 alsnog op te nemen in het NSL haalde het niet.

Verdere behandeling begroting

Het debat van 5 oktober was de eerste algemene beschouwing van de gemeenteraad over de Programmabegroting 2007. Op dinsdag 10 oktober om 18.30 uur is er voor de inwoners van Utrecht een Hoor- en Wederhoorvergadering georganiseerd, waarin zij kunnen reageren op de begrotingsvoorstellen. Van 16 tot en met 19 oktober wordt er in de vier raadscommissies verder gedebatteerd. De gemeenteraad besluit op donderdag 9 november 2006 over de begroting.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits.

Alle informatie over de begroting kunt u vinden op: www.utrecht.nl/begroting.

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 - 286 16 16

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster
secretaresse Griffie Gemeenteraad
kamer 1.07 stadhuis
tel: 030-2861069
e-mail: m.trooster@utrecht.nl
maandag afwezig