Provincie Utrecht

Home > Actueel > Persberichten > Expositie in het kader van de Stichtse Lustwarande

Expositie in het kader van de Stichtse Lustwarande

19-9-2006 -

In het kader van de slotmanifestatie van de Stichtse Lustwarande (Agenda 2010) organiseert de provincie Utrecht de expositie "Zien en Gezien worden" De provincie wil nog één keer de uitgangspunten en het gedachtegoed van de Stichtse Lustwarande onder de aandacht brengen bij het publiek, gemeenten en belangengroeperingen. Deze expositie vormt hierbij het platform. Gedeputeerde J. Binnekamp opent de expositie op 5 oktober.

Stichtse Lustwarande
De Stichtse Lustwarande (letterlijk: `Utrechts plezierige jachtgebied') floreerde tussen 1850 en 1900 als vakantiegebied voor rijke mensen. Vooral bankiers en kooplieden uit Amsterdam en Utrecht bouwden prachtige landhuizen, met tuinen zo groot als parken, in de Engelse landschapsstijl. De buitenplaatsen fungeerden niet alleen als buitenverblijf, maar speelden ook en belangrijke rol in de sociale contacten die de families met elkaar onderhielden; met name in de zomerperiode reden de koetsen af en aan.

De provincie heeft een visie ontwikkeld over hoe deze ketting van cultuurhistorische waarden van de Bilt tot aan Rhenen- er uit moet zien. Samen met de gemeenten in de Stichtse Lustwarande probeert men dit te realiseren: een Lustwarande waarin natuur en landschap, cultuur recreatie en toerisme samenkomen

De expositie, in de prachtige parkachtige tuinen van Huis Doorn, is mogelijk gemaakt door 13 Utrechtse kunstenaars . De expositie loopt van 5 oktober t/m 24 november 2006 en is gratis toegankelijk. Gedurende deze maanden zullen workshops plaatsvinden.

Meer informatie: Caroline van Dullemen, telefoon (030) 258 29 21/ 06-22787560