VVD



5-10-2006

VVD wil sancties bij opzettelijk onthouden zorg

De VVD wil thuiszorginstellingen die mensen opzettelijk zorg onthouden een boete opleggen. "Wachtlijsten worden gebruikt als wapens in een machtsstrijd. Ik vind het onaanvaardbaar dat die geleverd wordt over de rug van kwetsbare mensen die zorg nodig hebben," stelt woordvoerder Anouchka van Miltenburg.

Al sinds deze zomer is er een voortdurende stroom van berichten die wijzen op het bestaan van wachtlijsten. De regering stelde daarom in augustus extra middelen beschikbaar, maar verschillende bronnen melden dat de problemen hiermee niet zijn opgelost.

Om vast te stellen wat er daadwerkelijk aan de hand is, moet er volgens de VVD tijdelijk een landelijk meldpunt komen waar cliënten rechtstreeks en laagdrempelig kunnen melden dat zij op een wachtlijst zijn geplaatst. Het ministerie zou al deze meldingen moeten natrekken. Indien uit dat onderzoek blijkt dat instellingen mensen opzettelijk onjuist informeren over hun mogelijkheden alvorens ze op een wachtlijst worden geplaatst, zou volgens de VVD die instelling een boete opgelegd moeten krijgen.

In augustus drong het liberale Kamerlid er al bij de staatssecretaris op aan om cliënten via het indicatiebesluit te informeren dat zij zich bij zorgleveringsproblemen kunnen melden bij hun zorgkantoor. Dit is volgens Van Miltenburg noodzakelijk omdat veel mensen niet op de hoogte zijn van de zorgplicht die het zorgkantoor volgens de wet heeft. Staatssecretaris Ross heeft deze suggestie overgenomen. Als dit in de praktijk is gebracht, kan het meldpunt weer worden opgeheven.

5 oktober 2006

Anouchka van Miltenburg: a.vmiltenburg@tweedekamer.nl