CDA

id=1006] 03 oktober 2006 - -
Congres stelt verkiezingsprogramma vast

Het CDA Congres heeft zaterdag jl. tijdens het verkiezingscongres in Amsterdam het verkiezingsprogramma Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar vastgesteld.

Volgens partijvoorzitter Van Bijsterveldt kan het CDA met dit programma voluit campagne voeren. 'In Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar wordt voortgebouwd op het succesvolle hervormingsbeleid van de kabinetten Balkenende. De economische groei is het hoogste binnen de EU, de werkgelegenheid stijgt, het aantal uitkeringen loopt over de hele linie terug. In dit programma staan een maatschappelijke investeringsagenda en een grotere arbeidsparticipatie centraal. Wij willen investeren in gezinnen en veiligheid, in de kwaliteit van onderwijs en zorg. Door een grotere arbeidsparticipatie voorkomen wij verschraling van deze voorzieningen, en kunnen wij de kosten van vergrijzing en zorg dragen. Ingrepen in AOW en pensioenen zijn niet nodig. Het CDA biedt dus zekerheid aan mensen.'

Op dit moment worden alle amendementen verwerkt. Het definitieve programma staat vanaf medio oktober op deze website.

De belangrijkste wijzingingen zijn:
No claim
Het CDA wil de no-claimregeling afschaffen. Aan het basispakket voor de zorg zal deze kabinetsperiode niet worden getornd.

Groep 0
Om taalachterstanden gericht bij de bron aan te pakken komen er extra middelen voor groep 0 ten behoeve van jonge kinderen, voor schakelklassen en voor verplicht volwassenenonderwijs aan nieuwkomers.

Deze investering wordt aangevuld met extra middelen voor scholen in het kader van leerlingbegeleiding.

Gratis schoolboeken
De schoolboeken in het middelbaar onderwijs moeten niet voor de kosten van de ouders komen. De middelbare scholen krijgen daarom finaciering om zelf de benodigde schoolboeken voor hun leerlingen aan te kunnen schaffen.

Collegegeld
De collegegelden gaan niet omhoog om zo de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te warborgen. Onderzocht zal worden of een gereguleerd open bestel in het onderwijs voordelen kan bieden voor het Nederlandse onderwijsbestel, voordat eventueel tot invoering zal worden overgegaan.

Leerrechten
Er komt een profileringsfonds dat een vangnet is voor studenten die door maatschappelijk werk meer leerrechten nodig hebben. Het fonds bevat extra leerrechten voor studenten die zich onderscheiden door bestuurswerk, het mee vorm geven aan de medezeggenschap of zich verbreden door extra studies te volgen.

Doorstroming naar het hoger onderwijs wordt niet belemmerd door selectie aan de poort.

Leerwerkplicht
Het CDA wil de leeftijd voor de leerwerkplicht verhogen van 23 naar 27 jaar. Wanneer mensen zich ontrekken aan de leerwerkplicht vervalt het recht op bijstand.

Huurbeleid
Gemeenten en provincies investeren om de bouw van meer woningen, en vooral voor de lagere inkomens meer betaalbare woningen, mogelijk te maken. Voor mensen met een laag inkomen komen meer betaalbare woningen beschikbaar.
Het CDA wil daarnaast investeren in het betaalbaar houden van de huren.

---