D66

Vragen over Schending EU-Boykot Wit-Rusland


Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van buitenlandse Zaken of het voorgenomen bezoek van de parlementaire voorzitter van de Raad van europa dhr. Van der Linden aan Wit-Rusland ondanks de EU-boycot van Wit-Rusland.

1. Bent u bekend met het voornemen van de parlementair voorzitter van de Raad van Europa, tevens CDA senator, dhr. Van der Linden om ondanks de EU-Boycot van Wit-Rusland toch dit land te bezoeken?

2. Is zon bezoek, met onder andere een ontmoeting met de Wit-Russische parlementsvoorzitter Vladimir Konopljev, volgens u in lijn met de EU-boycot van Wit-Rusland wegens het ontbreken van democratische verkiezingen en de eerbiediging van mensenrechten? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

3. In het verleden heeft dhr. Van der Linden aangegeven de schending van de mensenrechten van homos en lesbiennes in Rusland niet te willen aankaarten bij Russische autoriteiten en heeft hij Hamas willen uitnodigen ondanks een EU-Boycot, draagt dhr. Van der Linden, volgens u, met deze acties een éénduidig Europees beleid ten aanzien van schenders van mensenrechten uit? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

4. Welke acties zult u ondernemen om er voor zorg te dragen dat Europa geen verkeerde signalen uitstraalt naar mensenrechtenschenders doordat parlementaire voorzitter van de Raad van Europa zich noch conformeert aan de officiële lijn van de Europese Unie, noch in lijn handelt met Nederlands Buitenlands beleid?

3-10-2006 15:21