Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak minister-president mr.dr. J.P. Balkenende bij de uitreiking van de herinneringsmedaille aan de militairen van de Deployment Task Force Uruzgan, Zwolle, 2 oktober 2006

Dames en heren,

De missie naar Afghanistan heeft tot nu toe aan drie Nederlandse militairen het leven gekost. Op 26 juli kwamen luitenant-kolonel mr. Jan van Twist van de Koninklijke Luchtmacht en sergeant Bart van Boxtel van de Koninklijke Landmacht om het leven bij een tragisch helikopterongeluk. Beiden waren werkzaam bij het Contingentscommando in Kabul. Een aantal van hun detachementcollega's is vandaag in ons midden. Op 31 augustus verongelukte kapitein-vlieger Michael Donkervoort. Ook bij een noodlottig ongeval.

Drie Nederlandse militairen die hun beste krachten hebben gegeven aan de Nederlandse krijgsmacht. Drie Nederlandse militairen die hun bijdrage hebben geleverd aan de missie in Afghanistan. Op een dag als vandaag is het goed bij hun overlijden en het verdriet van de nabestaanden stil te staan. Uit respect, uit waardering, uit verbondenheid.

Ter nagedachtenis aan hen zullen wij nu een minuut stilte in acht nemen.

(minuut stilte)

Geachte Kolonel Morsink, geachte militairen, beste thuisfronters,

Het zit erop voor jullie. Met de uitreiking van de herinneringsmedailles wordt vandaag de missie van de Deployment Task Force Uruzgan symbolisch afgesloten.

Een bijzondere missie. Een bewogen missie. Zelfs nog voordat een Nederlandse militair een stap in Uruzgan had gezet. Het besluit om tot uitzending over te gaan is niet vanzelf tot stand gekomen. En dat is ook goed. Een zorgvuldige politieke afweging maken is wel het minste wat wij in Den Haag voor u kunnen doen.

Maar op het moment dat de hamer in de Tweede Kamer viel, was er brede steun voor de missie en voor ú. In de regering, in het parlement en in het land. U stond er niet alleen voor. Nederland stond achter u. En dat zullen we blijven doen. Ook uw collega's van de Task Force Uruzgan kunnen op onze volledige steun rekenen. Dat bleek ook weer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen afgelopen donderdag. Er is in de Tweede Kamer veel waardering en steun uitgesproken voor de Nederlandse inspanningen in Uruzgan.

Nederland wil zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen het internationaal terrorisme niet ontlopen. Stabiliteit in Afghanistan is een belangrijke voorwaarde voor internationale vrede en veiligheid. De toekomst van dat land ligt niet in handen van de Taliban. Terreur biedt geen hoop. Veiligheid, scholen, schoon drinkwater en democratie bieden dat wel. En daarom is het goed dat wij daar zijn.

Laten we eerlijk zijn: de werkomstandigheden in Afghanistan waren verre van ideaal. Maar als ik hoor dat Kolonel Morsink - toch een nuchter man - "apetrots" is op zijn mensen, dan weet ik dat u fantastisch werk hebt geleverd. De Task Force Uruzgan is precies volgens plan op 1 augustus volledig aan het werk kunnen gaan. Het resultaat van uw activiteiten heb ik afgelopen augustus tijdens mijn bezoek aan Uruzgan met eigen ogen kunnen zien. Een aantal van u van 104 Constructiecompagnie was er op dat moment ook nog.

Volgens Kolonel Morsink zijn er voor een succesvolle missie drie ingrediënten nodig: inzet, vakmanschap en kameraadschap. Bij de Deployment Task Force waren deze drie ingrediënten in ruime mate aanwezig. Op alle terreinen - logistiek, beveiliging en opbouw - bent u met aanzienlijke problemen geconfronteerd. Het uiterste is van u gevraagd. Maar keer op keer heeft u de moeilijke, soms frustrerende, omstandigheden met enthousiasme, inventiviteit en humor het hoofd geboden.

Het was er warm. Zeg maar gerust heet. Maar zelfs toen de zon hoog aan de hemel brandde en het water op rantsoen was, is er gewoon keihard doorgewerkt. Ook in de eenvoudige slaaptenten was het - dag en nacht - zeer warm. Maar het bordje op de deur met de tekst: "Deur graag sluiten in verband met airco", verraadde dat we hier te maken hebben met nuchtere Hollandse militairen die zich met humor door de omstandigheden slaan. De verzuchting van een soldaat op het blikvoedsel dat vaak op het menu stond is ook veelzeggend: "Je zou er een kip-met-rijstvergiftiging aan overhouden".

Onder alle omstandigheden gewoon blijven lachen, niet klagen en schouders eronder zetten. Omdat je weet dat je collega's van de logistiek alles op alles zetten om zo snel mogelijk de juiste spullen aan te leveren. Doorzetten. Dat was uw houding. En dat is klasse.

Met het vakmanschap was het ook dik in orde. De konvooien vanuit Kandahar naar Tarin Kowt waren bepaald niet zonder risico's. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Maar mede door de nauwe samenwerking tussen de Nederlandse lucht- en landmacht en buitenlandse coalitietroepen, zijn de konvooien iedere keer veilig op de plaats van bestemming aangekomen. Deze unieke werkwijze van goed plannen en intensief samenwerken leverde uiteindelijk meer veiligheid op. Het is dan ook niet voor niets dat deze werkwijze inmiddels door andere coalitietroepen is overgenomen.

Vakmanschap dus. Vakmanschap om trots op te zijn.

En wat te denken van de genisten die zich geconfronteerd zagen met een Afghaanse bodem waar de grootste graafmachines - letterlijk - hun tanden op stuk beten. Je kunt je op zo'n moment uit het veld laten slaan. Maar niet als je genist bent. Een genist komt pas echt goed op stoom als het op improviseren aankomt. En natuurlijk komt er dan een oplossing. In dit geval bleek springstof bijzonder nuttig te zijn.

Ook dat is vakmanschap.

Maar met inzet en vakmanschap alleen kom je er niet. Je moet het samen met je kameraden doen. Elkaar steunen waar nodig. Post is belangrijk voor het moreel. Maar niet iedereen krijgt evenveel pakketjes met spullen die het leven in de woestijn net even wat aangenamer maken. En als ik dan hoor dat collega's vrijwillig spullen die zij van het thuisfront hebben gekregen afstaan om hun collega's die wat minder krijgen een hart onder de riem te steken, dan ben ik trots.

Trots op de solidariteit onder de militairen. Trots op de kameraadschap. Trots op u.

Met uw tomeloze inzet, vakmanschap en kameraadschap heeft u een topprestatie geleverd. Niet voor niets hebben veel militairen en pelotons van de Deployment Task Force een tevredenheidsbetuiging mogen ontvangen voor hun zeer bijzondere verdiensten. Maar een topprestatie kan zonder de steun van het thuisfront niet tot stand komen. Als het thuis niet goed zit, kun je als militair eenvoudigweg je hoofd er niet bijhouden. En je werk niet doen. Maar gelukkig zat het wat dat betreft bij deze missie ook goed.

Er was een actieve thuisfrontafdeling. Ik ben overigens vereerd dat ik hier vandaag mag zijn op uitnodiging van de thuisfrontafdeling. Een van de belangrijkste dingen die zij heeft gedaan, is het via de website creëren van een extra communicatiemogelijkheid tussen Uruzgan en Nederland. Maar ook tussen thuisfronters onderling. Lotgenoten konden via deze website hun ervaringen en emoties met elkaar delen. De website is druk bezocht. Chapeau dus voor het initiatief.

Contact met het thuisfront is o zo belangrijk. Een moeder van een soldaat zei onlangs: "Defensie verdient een dikke pluim voor hun inzet om de communicatie met het thuisfront te bewerkstelligen. Ze zijn het niet verplicht, maar ze doen het wel." Daar heb ik natuurlijk niets aan toe te voegen.

Een uitzending is ook voor het thuisfront incasseren. Onzekerheid. Hoe het gaat met je partner, je zoon, dochter, je broer, je vader of moeder? Zeer alert zijn op al het nieuws over de regio. De angst als er een aanslag is. Een uitzending betekent bijvoorbeeld ook dat het even niet zo goed uitkomt dat je op 20 mei 25 jaar getrouwd bent. Dan is het best even slikken om de festiviteiten een paar maanden uit te stellen. Maar door zonder al te veel echtelijke twisten te zoeken naar een oplossing, draagt ook het thuisfront bij aan een succesvolle missie. En ik hoop oprecht dat het echtpaar Dirven op 7 oktober samen kan genieten van een prachtig zilveren huwelijksfeest.

Zonder opoffering en steun van het thuisfront geen geslaagde missie. Ook de achterblijvers in Nederland hebben dus een actieve en belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouwwerkzaamheden in Uruzgan. Daar heb ik veel waardering en bewondering voor.

Dames en heren,

Ik noemde het aan het begin al een bijzondere, bewogen missie. Het was ook een moeilijke, maar avontuurlijke missie.

Wat de toekomst voor Afghanistan in petto heeft is op dit moment lastig te zeggen. De weg naar wederopbouw van dit land dat zucht onder het juk van terreur en Taliban zal lang zijn. Maar één ding weet ik zeker: de weg is ingeslagen en aan de professionaliteit en de veerkracht van de Nederlandse militairen èn de onvoorwaardelijke steun van het thuisfront zal het niet liggen.

Heel veel dank aan u allen - militairen en thuisfront - voor uw inzet.