Gemeente Zwolle

Start verkeersmarkt Veilig op weg Van en Naar school in Zwolle


Datum uitgave: 27-09-2006
Wethouder Janco Cnossen geeft op maandag 2 oktober 2006 om 08.15 uur op ludieke wijze het startsein voor de 'Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school' in de Dobbezaal van de IJsselhallen, Rieteweg 4 in Zwolle (ingang Noordzijde / autobaan). De verkeersmarkt wordt gehouden van maandag 2 oktober tot en met vrijdag 6 oktober 2006. De gemeente Zwolle organiseert de markt in samenwerking met 'Kromstaf Organisatie & Educatie' uit Deventer en het Voorgezet Onderwijs in Zwolle. 1140 leerlingen in de leeftijd van 11 tot 14 jaar doen mee aan de verkeersveiligheidactie.
2Tijdens hun tocht van en naar school vormen jongeren van 11 tot 14 jaar een risicogroep in het verkeer. Ze nemen over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer. Tijdens de kilometers die zij van en naar school, de sportclub, vriendjes enzovoort afleggen, krijgen zij te maken met spoorwegovergangen, rotondes en andere risicosituaties. Jongeren in deze leeftijdsgroep schatten situaties veelal verkeerd in. De verkeersmarkt is bedoeld om hen bewust te maken van het gevaar in het verkeer.

Wie schrikt het hardst!
De "NS reizigers Luisteris" geeft een 45 minuten durende les aan de leerlingen. De leerlingen worden tijdens de les gewaar van het gevaar van waaghalsgedrag bij bijvoorbeeld een spoorwegovergang. Tijdens de 'Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school' wordt ook voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer gegeven. De brugklassers van 12 jaar en ouder worden op ludieke wijze bewust gemaakt van wat alcohol met je doet. Bij gebruik van alcohol verslappen de buitenste oogspieren en hierdoor ontstaat de zogenaamde tunnelblik. Met een helm op wordt de praktijk nagebootst en het resultaat zal de leerlingen bewust maken van deze grote handicap op een step of lopend door het circuit.

Andere activiteiten
Tijdens de verkeersmarkt krijgen de leerlingen ook lessen over verschillende onderwerpen die te maken hebben met veiligheid in het verkeer:
- Chauffeursvereniging Friesland geeft les over de 'dode hoekgevaren'.
- Reactietester: wat is nu 1 seconde?

- De NVBS (Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden) geeft les over de blindenbaan.
- Computerspel: rechts gaat voor.

- Gehandicaptenraad geeft les over de rolstoelbaan.
- De veilige fiets: nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verlichting en sloten.
- Rode Kruis geeft les over de stabiele ligging en het verbinden van wonden.

Bron: afdeling Communicatie