Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

stukken - Antwoorden op kamervragen over het bericht dat éénmansfracties verkeerd zijn geïnformeerd en daardoor beschikbare subsidies niet hebben aangevraagd.

Antwoorden op kamervragen over het bericht dat éénmansfracties verkeerd zijn geïnformeerd en daardoor beschikbare subsidies niet hebben aangevraagd.

29 september 2006

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Oudenallen (groep Van Oudenallen) over het bericht dat éénmansfracties verkeerd zijn geïnformeerd en daardoor beschikbare subsidies niet hebben aangevraagd. (Ingezonden 14 september 2006)
---


1. Vraag Kent u het bericht dat de groepen Wilders, Nawijn en Lazrak subsidiegelden hadden kunnen ontvangen, maar hiervoor geen aanspraak hebben gemaakt omdat zij verkeerd zijn geïnformeerd? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Kunt u een overzicht geven van de subsidies die sinds 2003 aan de verschillende fracties zijn toegekend? Kunt u informatie geven over de bedragen alsmede over de gronden waarop de subsidies verstrekt zijn? Zo neen, waarom niet?


2. Antwoord In onderstaand overzicht zijn de verleende subsidies aan politieke partijen weergegeven. Daarbij zij opgemerkt dat de subsidies niet aan fracties, maar aan politieke partijen worden toegekend.

2003

2004

2005*

LPF

614.856

764.034

669.458

SP

638.966


1.208.956


962.103

SGP


540.930


781.662


623.374

CU


453.187


700.848


558.184

PvdA


1.945.040


3.481.696


2.768.114

OSF


260.952


364.215


286.547

GL


700.346


946.925


759.940

VVD


1.583.104


2.452.485


1.937.493

CDA


2.354.372


3.621.538


2.827.715


* Voor het jaar 2005 worden hier vermeld de verstrekte voorschotten. Dit betreft 80 % van de maximale subsidie. De definitieve subsidie wordt in het najaar vastgesteld.


3. Vraag Hebben ministeries naast een passieve informatieplicht ook niet een actieve informatieplicht ten opzicht van fracties en groepen? Zo nee waarom niet?


3. Antwoord De subsidiëring van politieke partijen is geregeld in de Wet subsidiëring politieke partijen (WSPP). De wet regelt onder meer de hoogte van de subsidies, de voorwaarden voor de aanspraak en de wijze waarop de subsidies moeten worden aangevraagd. De wet bevat tevens een regeling voor de situatie dat als gevolg van splitsing van een fractie een (nieuwe) politieke partij ontstaat. Deze partij kan voor subsidie in aanmerking komen, als die partij daartoe door de nieuwgevormde fractie is aangewezen. Voorts moet de politieke partij conform de Kieswet als vereniging zijn ingeschreven in het register van aanduidingen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Een subsidieaanvraag dient vergezeld te gaan van een activiteitenplan en een begroting.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is belast met de uitvoering van de WSPP. Het ministerie behandelt de subsidieaanvragen en beantwoordt eventuele schriftelijke en telefonische vragen. Voorts is een handzame brochure beschikbaar over de toepassing van de WSPP. Die bevat ook een uitleg over de regeling ingeval van splitsing van fracties. De brochure wordt op dit moment overigens geactualiseerd en aangevuld in verband met wijzigingen van de wet.

Politieke partijen worden niet door het ministerie benaderd voor mogelijke subsidieaanspraken.


4. Vraag Is het waar dat de groepen Wilders, Nawijn en Lazrak over tenminste twee jaar subsidie hadden kunnen ontvangen? Zo ja, welke subsidies? Wat was de deadline voor de aanvraag? Zo neen, waarom niet?


4. Antwoord Opgemerkt is reeds dat op grond van de WSPP niet Kamerfracties, maar politieke partijen voor subsidie in aanmerking komen. Bij het antwoord op vraag 3 is ingegaan op de situatie dat als gevolg van fractiesplitsing nieuwe partijen ontstaan.

Bij de behandeling van een subsidieaanvraag wordt beoordeeld of aan de subsidievoorwaarden is voldaan. In juridische zin wordt over de aanspraak besloten bij het besluit tot subsidieverlening en uiteindelijk bij het besluit tot (definitieve) vaststelling van de subsidie. Op deze besluiten is de Algemene wet bestuursrecht (AWB) van toepassing. Subsidies worden per kalenderjaar verstrekt. De aanvraag van de subsidie voor een kalenderjaar dient uiterlijk 1 november van het voorafgaande jaar te worden ingediend.

Het is mogelijk dat politieke partijen verbonden aan genoemde groeperingen (fracties) subsidie hadden kunnen ontvangen. Uitsluitsel daarover kan echter niet worden gegeven, omdat geen aanvragen zijn ontvangen.


5. Vraag Waar hadden betrokkenen zich over deze subsidies kunnen informeren? Wie beslist over de aanvragen en de toekenning van deze subsidies?


5. Antwoord Zie het antwoord op vraag 3.


6. Vraag Hoe kon het gebeuren dat genoemde groepen niet actief op de hoogte zijn gesteld van deze subsidiemogelijkheden? Klopt het bericht dat deze groepen in de Kamer verkeerd zijn voorgelicht? 2)


7. Vraag Worden de overige fracties in de Kamer jaarlijks op de hoogte gesteld van deze subsidiemogelijkheden en de hoogte? Zo ja, hoe en wanneer?


6 en 7. Antwoorden Over de wijze waarop in de Kamer de voorlichting geschiedt, kan ik niet oordelen. Op de informatieverstrekking door het ministerie ben ik ingegaan bij het antwoord op vraag 3. Toegevoegd kan nog worden dat op grond van artikel 17 van de WSPP aan de Tweede Kamer jaarlijks een overzicht wordt verzonden van de subsidies die aan de politieke partijen zijn verstrekt. Meest recent is dit gebeurd op 17 januari
2006.


8. Vraag Op welke wijze wilt u de benadeelde groepen compenseren voor het niet ontvangen van subsidie? Kunnen zij een aanvraag met terugwerkende kracht indienen? Zo ja hoe? Zo neen, op grond waarvan kan dit niet?


8. Antwoord Zoals bij het antwoord op vraag 4 is aangeven, dient een aanvraag uiterlijk 1 november voorafgaand aan het kalenderjaar te worden ingediend. Van deze wettelijke termijn kan niet worden afgeweken.


9. Vraag Kunt u een protocol maken voor de subsidiemogelijkheden en dit elk jaar verspreiden onder alle fracties en groepen?


9. Antwoord Bij het antwoord op vraag 3 is reeds aangegeven dat er een brochure over de subsidiëring politieke partijen beschikbaar is. Deze wordt momenteel geactualiseerd. De vernieuwde versie zal aan uw Kamer worden toegezonden. Ook de eerste versie is overigens aan de Kamer gezonden.


10. Vraag Welke subsidie zou een partij vóór 1 november 2006 kunnen aanvragen en waar? Wat gebeurt er met deze subsidie als partijen na de verkiezingen met minder zetels in de Kamer komen of helemaal niet worden herkozen?


11. Vraag Gaan subsidierechten van een groep over op de partij waarmee een lid van deze groep na de verkiezingen in de Tweede Kamer komt? Wat gebeurt er met de reeds ingediende subsidieaanvraag? Waar is dit vastgelegd en hadden fracties dit kunnen?


10 en 11. Antwoord In verband met de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer geldt een nieuwe situatie. Na de verkiezingen is er een nieuw samengestelde Kamer en indeling in fracties. De WSPP kent een specifieke regeling voor wijzigingen in verband met verkiezingen (artikel 14). Dit betreft ook wijzigingen van de zetelverdeling. Indien een verkiezing ertoe leidt dat zetels worden toegewezen aan de lijst van een politieke partij waaraan bij de voorgaande verkiezingen geen zetels waren toegewezen, komt deze partij voor subsidie in aanmerking met ingang van de kalendermaand volgend op die waarin de verkiezing plaatsvond. Voor de politieke partij geldt deze dag als de eerste peildatum en dient de subsidieaanvraag uiterlijk binnen drie maanden na deze datum te worden ingediend.


12. Vraag Bent u bereid binnen 2 weken antwoord op deze vragen te geven? alsmede het termijn aan te geven waarop de betreffende fracties alsnog een aanvraag kunnen indienen en het geld op hun rekening kunnen verwachten?


12. Antwoord De beantwoording van de vragen is bij deze geschiedt. Voor het overige verwijs ik naar de gegeven antwoorden.


1) De Telegraaf en de Volkskrant, 13 september 2006


2) zie noot 1

Artikel 1 WSPP.