Rabobank: zeven oplossingen voor de vergrijzing
29 september 2006
Vanwege de vergrijzing lopen de overheidsuitgaven de komende jaren op. De Rabobank vindt echter dat de gevolgen van de vergrijzing voor de overheidsfinanciën niet overdreven moeten worden. Bovendien zijn de kosten van de vergrijzing met een evenwichtig beleid prima op te vangen.
De Rabobank stelt dat Nederland er qua vergrijzing eigenlijk relatief goed voorstaat. In andere landen vergrijst de bevolking sneller dan bij ons. En Nederland heeft veel meer gespaard voor de oude dag dankzij de goed geregelde pensioenen, een vrijwel uniek systeem in de wereld.
De recente vergrijzingstudie van het Centraal Plan Bureau (CPB) is onnodig pessimistisch vanwege strenge aannames. Zo rekent het CPB met een lage reële rente (3%) wat het vergrijzingsprobleem zwaarder maakt. Bovendien veronderstelt het Planbureau een constante belastingdruk. Dit heeft vergaande gevolgen terwijl er geen harde economische noodzaak is lastenverzwaring in de toekomst bij voorbaat uit te sluiten.
Natuurlijk is de vergrijzing als gevolg van de leeftijdsopbouw een gegeven met grote economische impact. Dat maakt het tot een uiterst gevoelig verkiezingsthema.
De Rabobank presenteert daarom een menukaart met zeven ingrediënten om de kosten van de vergrijzing op te vangen.
1. zorg voor betere arbeidsmarktperspectieven voor allochtonen
2. investeer in onderwijs
3. bied goede kinderopvang zodat vrouwen meer kunnen werken
4. zorg dat ouderen langer doorwerken
5. verklein het ambtenarenapparaat
6. open de grenzen voor arbeidsimmigranten
7. indexeer de AOW en pensioenen aan de inflatie en niet aan de lonen
Rabobank Nederland