Gemeente Den Haag

september 2006
BEËDIGING GELE RIJDERS BIJ PALEIS NOORDEINDE (26 september)

Dertig militairen van de 11e Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) leggen op vrijdag 29 september as. om 11.00 uur tijdens een militaire ceremonie de eed of belofte af bij Paleis Noordeinde. Tijdens de plechtigheid houdt de Chef Militaire Huis van Hare Majesteit de Koningin, Luitenant-generaal A.J.G.M. Blomjous een toespraak. Bij de beëdiging zal de standaardwacht van de Rijdende Artillerie gekleed zijn in het kleurrijke ceremoniële tenue en te paard optreden. Ook een aantal van de te beëdigen militairen zullen te paard zijn. De plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht "Bereden Wapens".

Het publiek is van harte uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen. De openbare beëdiging past in het beleid van het ministerie van Defensie ten aanzien van de publieke presentatie van de krijgsmacht en in het streven van de gemeente Den Haag om de positie van de stad als Koninklijke Residentie meer zichtbaar en herkenbaar te maken.

De Rijdende Artillerie is verantwoordelijk voor het afvuren van saluutschoten bij plechtigheden rond het Koninklijk Huis. Zo werden er saluutschoten gelost bij het huwelijk van kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima, de geboorte van erfprinses Amalia en bij de staatsbegrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Bij de laatste uitvaart werd de affuit waarop de kist van prins Berhard was geplaatst, begeleid door officieren van de Rijdende Artillerie.

Na het afronden van een militaire opleiding, legt elke militair de eed of belofte af. Daarbij wordt trouw aan de Koningin en gehoorzaamheid aan de wetten gezworen of beloofd. Vanaf dat moment behoort de militair echt bij zijn eenheid. De beëdiging wordt dan ook als een belangrijk moment in de militaire loopbaan beschouwd.

De Rijdende Artillerie heeft een nauwe historische band met Den Haag als Koninklijke Residentie. Tijdens de regering van Koning Willem II reden de Gele Rijders voorop in de Koninklijke stoet bij de Opening van de Staten Generaal. Tegenwoordig geeft een batterij van de Gele Rijders op Prinsjesdag minuutschoten af van het moment dat de Koningin het Paleis verlaat totdat zij daarin is teruggekeerd.

Stadhouder Willem V nam in 1793 het initiatief om de Rijdende Artillerie op te richten. Dit om de artillerie in staat te stellen om op het slagveld de paarden van de veel snellere cavalerie te kunnen volgen.
Koning Willem II schonk de Rijdende Artillerie in 1842 een met gele tressen afgezet
huzarenuniform, zoals hij dat zelf gedragen had in de Slag bij Waterloo. Hierdoor ontstond de naam Gele Rijders, die voor de kunstschilder Breitner een geliefd thema waren.

De Rijdende Artillerie maakt deel uit van de 13e Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht en is gelegerd in `t Harde. De eenheid zorgt voor de nodige vuursteun bij de brigade en wordt in de nabije toekomst uitgerust met de moderne pantserhouwitsers, waardoor ook andere onderdelen van de Landmacht met artillerievuur ondersteund kunnen worden.