Vereniging SZS bestaat 50 jaar

Wissenraet en van spaendonck

Persbericht
Vereniging SZS bestaat 50 jaar

Tilburg, 21 september 2006

De Vereniging van Scheepsbenodigdhedenhandelaren, Zeilmakers en Scheepstuigers (SZS) viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. De vereniging pakt groots uit om voor haar leden een onvergetelijk jubileum te organiseren. De festiviteiten vinden op 29 en 30 september a.s. plaats in, nabij en boven Paleis het Loo te Apeldoorn.
Het jubileumboek '50 jaar SZS' zal aan de heer prof. mr. Pieter van Vollenhoven worden uitgereikt, tijdens de receptie voor leden en genodigden.

De geschiedenis van de SZS is kleurrijk. Vlak na de tweede wereldoorlog zochten bedrijven in de geest van de sterke samenwerkingsgedachte van die tijd, ook op vrijwillige basis naar samenwerkingsverbanden. Zo werden te Utrecht in 1949 de Vrije vereniging van Scheepsbenodigdhedenhandelaren (VSH) ten behoeve van de specifieke tagrijnbelangen (handel in tweedehands scheepstuig, oud ijzer, gereedschap en oud touwwerk) en de Vereniging van Zeilmakers en Scheepstuigers (NVZS) opgericht. Door de ontwikkelingen in beide branches, raakten de activiteiten van de VSH en NVZS nauw aan elkaar verwant. Op 14 maart 1956 viel het besluit om te fuseren. De NVSZS (kortgezegd: SZS) werd de naam van de nieuwe vereniging.

De SZS heeft momenteel 56 leden. De typische MKB-branche vertegenwoordigt ongeveer 1.500 werknemers. Op dit moment zijn er binnen de vereniging grofweg 4 sectoren te onderscheiden: watersport zeilmakerijen, industriële zeilmakerijen, hijs- en hefmiddelen en tenten. De SZS heeft een eigen CAO, die het kader biedt voor de onderlinge relatie tussen de werkgevers en werknemers. Tevens heeft zij een eigen scholingsfonds, waarin het ontwikkelen van specifieke branche-gerelateerde opleidingen centraal staat.

De branche heeft in de afgelopen 50 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In de watersportzeilmakerij werd zeildoek vroeger gemaakt van hennep of vlasdoek. Halverwege de 19e eeuw werd het witte katoendoek populair. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw werden de natuurvezels meer en meer verdreven door kunstvezels en laminaten. De handnaaimachine is ingeruild voor de elektrische naaimachine. Mede als gevolg van de technische innovatie is de vraag naar hightech materiaal enorm toegenomen.
In de industriële zeilmakerij is de naaimachine ingeruild voor thermische- en hoogfrequente lasapparatuur. Geplastificeerd doek kwam in de plaats van katoendoek. Het productassortiment is dankzij de vergrote technische mogelijkheden enorm uitgebreid. De industrie van hijs- en hefmiddelen vindt met name haar oorsprong in laad- en losgerei aan boord van schepen. In de wereld van hijsen, heffen, trekken en sjorren wordt gebruik gemaakt van vernieuwde technieken en er is sprake van wisselende toepassingen. Binnen de sector staat innovatie in materialen hoog in het vaandel. Nederland is toonaangevend in de ontwikkeling en het plaatsen van tenten. Onder andere grote sportspektakels zijn voorzien van Nederlandse tenten. Een goed voorbeeld hiervan is de Olympische Spelen. Ook voor deze 'sector' geldt dat deze een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Werd vroeger vaak katoendoek gebruikt, nu wordt er steeds meer gebruik gemaakt van geplastificeerd doek.

De branche wordt steeds professioneler en deze professionalisering zal de komende jaren alleen maar toenemen.
Mede dankzij technologische ontwikkelingen bestaat er binnen de branche een breed scala aan toepassingen. Maar in al die jaren is één ding niet veranderd: de activiteiten waar de vereniging haar naam aan dankt (zeil maken en scheepstuigen) zijn nog steeds ambachtelijk.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van SZS op telefoonnummer: 013 - 594 45 12 of een e-mail sturen naar szs@wispa.nl Meer informatie treft u aan op onze website www.verenigingszs.nl