Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Groen licht voor Invoeringsnota en Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning

Sittard-Geleen, 29 september 2006 - Op 28 september heeft de gemeenteraad van Sittard-Geleen de Invoeringsnota Wet maatschappelijke ondersteuning en de bijbehorende verordening unaniem vastgesteld. In de invoeringsnota is vastgelegd hoe de nieuwe wet op 1 januari 2007 in Sittard-Geleen uitgevoerd zal worden. De bijbehorende Verordening maatschappelijke ondersteuning beschrijft de mogelijkheden voor mensen met een beperking om hulp te krijgen.

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de pijler van de gemeente op het terrein van zorg en welzijn. Deze wet moet het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. Na de invoering van de Wmo regelt de gemeente bijvoorbeeld de hulp bij het huishouden. Ook zorgt ze voor goede informatie over de ondersteuning die mensen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, of het aanpassen van de woning, maar ook voorzieningen zoals de mobicar en vervoersmiddelen zoals een rolstoel. 2007 is een overgangsjaar voor Sittard-Geleen waarin voor de burgers vrijwel alles bij het oude blijft. Het belangrijkste doel is het onder gemeentelijke regie brengen van de nieuwe taken.

Samenwerking

De Invoeringsnota en verordening maatschappelijke ondersteuning zijn opgesteld in samenwerking met de overige gemeenten in de Westelijke Mijnstreek. Daarmee is bereikt dat de dienstverlening in de Westelijke Mijnstreek in alle gemeenten gelijk is. In de verordening zijn adviezen verwerkt van de Adviesraad Ouderenbeleid, de Adviesraad Chronisch Zieken en Gehandicapten en het Sociaal Overleg Sittard-Geleen.

Informatieverstrekking

De burgers die nu huishoudelijke verzorging ontvangen, krijgen eind dit jaar een brief van de gemeente waarin staat dat de hulp bij het huishouden voortaan via de gemeente verloopt. Ook de eerstelijns gezondheidszorg (huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten etc.) wordt door de gemeente geïnformeerd. Er is een Wmo-callcentre ingericht waar burgers die de gemeente bellen terechtkunnen voor informatie over de Wmo. Het callcentre is bereikbaar via het algemene nummer, 046-4777777. Ook op de gemeentelijke website (www.sittard-geleen.nl) staat er onder 'Digitaal Loket' allerlei informatie over de Wmo.

In december komt er in de gemeentelijke Stadskrant een speciaal katern gewijd aan de invoering van de Wmo. Ook zijn dan een drietal informatiemarkten gepland in de verschillende stadsdelen. Vanaf januari wordt het bestaande zorgloket uitgebreid en kunnen alle burgers met een beperking daar terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

Vervolgtraject

In 2007 wordt voor de periode 2008-2011 nieuw beleid gemaakt. Verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk: "Gedurende het hele besluitvormingstraject, tijdens de ontwikkeling en de uitvoering en bij de evaluatie, worden burgers en instellingen actief bij het gemeentelijk beleid betrokken. Wij zullen een platform in het leven roepen waarin belangenorganisaties en burgers kunnen meepraten. Participatie van alle betrokkenen is van groot belang bij de Wmo". Hoe deze afstemming met alle belanghebbenden, adviesraden, platforms, instellingen en professionals gaat plaatsvinden, wordt vastgelegd in een startnotitie die in december 2006 door het college van b&w wordt besproken met de raadscommissie Burger.