Persbericht
Afdeling Nederland
Keizersgracht 177
Postbus 1968
1000 BZ Amsterdam
T 020 626 44 36
F 020 624 08 89
E amnesty@amnesty.nl
I www.amnesty.nl
Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nastreeft. Zij voert actie voor beëindiging van ernstige schendingen van het recht op leven, van het recht niet te worden gemarteld, van het recht op vrijheid van geweten en van meningsuiting en van het recht niet te worden gediscrimineerd.
Datum 29 september 2006
Amnesty International start estafetteactie bij Iraanse ambassade voor Nederlandse Al-Mansouri.
'Wij willen Al-Mansouri zien!'
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht en Tweede-Kamerleden, onder wie Harry van Bommel (SP), Farah Karimi (GL) en Fatma Koser Kaya (D66) zullen samen met Amnesty-directeur Eduard Nazarski de komende weken bij de Iraanse ambassadeur in Den Haag om toegang vragen tot Abdoullah al-Mansouri. Al-Mansouri werd in mei in Syrië gearresteerd en enkele dagen later overgedragen aan Iran. Sinds die tijd zit hij in incommunicado-gevangenschap, voor zover bekend in Ahwaz. Amnesty vreest dat hij wordt mishandeld, gemarteld of zal worden geëxecuteerd en wil toegang tot de Nederlander van Iraanse afkomst.
Koser Kaya en Nazarski starten de estafetteactie op maandag 2 oktober. Zij zullen voor Amnesty International een visum aanvragen en de ambassadeur verzoeken toegang tot Al-Mansouri te verzekeren voor vertegenwoordigers uit Nederland. Zij zullen de ambassadeur tevens vragen dat de Iraanse autoriteiten eventuele aanklachten tegen Al-Mansouri bekend maken en als er geen aanklachten zijn hem in vrijheid stellen. Ook wil de organisatie dat familieleden, advocaten, en zonodig artsen toegang tot hem krijgen. Tot nu toe bleven verzoeken van Amnesty om opheldering omtrent verblijfplaats van en aanklachten tegen Al-Mansouri zonder resultaat.
Eduard Nazarski opent op 2 oktober ook een mobiel 'Al-Mansouri Bezoekerscentrum' in de buurt van de ambassade.
De actie 'Wij willen Al-Mansouri zien!' zal enkele weken duren. Verschillende politici, advocaten artiesten en burgers zullen bij de ambassade hun zorg uitspreken over het lot van Abdoullah al-Mansouri.
Op 9 oktober zal burgemeester Gerd Leers van Maastricht samen met de Tweede-Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Farah Karimi (GL) bij de ambassadeur om toegang tot Al-Mansouri vragen. Ook familieleden, leden van de Amnesty-groep Maastricht, waarvan al-Mansouri lid is, en verontruste stadsgenoten zullen die dag bij de ambassade aanwezig zijn.
Op 16 oktober zal advocaat Gerard Spong zich bij de ambassade melden om toegang tot Al-Mansouri te eisen. Spong wil de Maastrichtenaar als raadsman bijstaan.
Burgemeester Leers roept sinds deze week in een radiospot heel Nederland op acties voor toegang tot Al-Mansouri te steunen. De radiospot is regelmatig te horen op radio 1 en op diverse Limburgse zenders.
Amnesty zal de komende weken voortdurend op prikkelende wijze aandacht van de ambassade blijven vragen voor Al-Mansouri. Gedacht wordt aan het bezorgen van EHBO-kistjes, brieven en bossen bloemen voor Al-Mansouri en melkpakken met daarop de oproep: 'Wij willen Al-Mansouri zien'. De foto van Al-Mansouri zal op de ambassade worden gebeamed en in de omgeving van het gebouw worden verspreid.
Achtergrondinformatie
De heer Abdoullah al-Mansouri is een Nederlander van Iraanse afkomst. Hij vluchtte in 1988 uit Iran en kreeg van de VN-Vluchtelingenorganisatie een vluchtelingenstatus. Sinds 1989 woont hij met zijn vrouw en vier kinderen in Maastricht. Al-Mansouri heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is een actief lid van de Amnesty-groep Maastricht en werd voor zijn inzet koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Hij reisde in mei van dit jaar naar Syrië, waar hij werd gearresteerd samen met zeven andere personen. Begin augustus werd bekend dat de heer Al-Mansouri reeds enkele dagen na zijn arrestatie in Syrië is overgedragen aan Iran. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij gevangen gehouden in de Karoun-gevangenis in Ahwaz City, maar zekerheid is daarover niet. Amnesty International maakt zich ernstig zorgen over zijn lot aangezien hij 'incommunicado' gevangen wordt gehouden en er grote kans bestaat dat hij wordt gemarteld of mishandeld. Bovendien hangt hem de doodstraf boven het hoofd.
Het aantal executies in Iran neemt toe en mensen die tot onderdrukte minderheidsgroepen horen, zoals de Arabische Ahwazi, lopen extra gevaar. De regio, in de provincie Khuzestan, is voor Iran van groot belang vanwege de olievoorraden. De Ahwazi die in dit gebied wonen worden achtergesteld. Nadat midden 2005 bekend werd dat de Iraanse regering de Arabische bevolking over het land wil verspreiden, zijn de spanningen in Khuzestan opgelopen.
Al-Mansouri is voorzitter van de Ahwaz Bevrijdingsorganisatie (ALO.)
Noot aan de redactie -