Gemeente Eindhoven

Persbericht 28 september 2006, 244

Feestelijke opening groenproject Randzone Urkhoven

Op vrijdagmiddag 29 september wordt het groenproject Randzone Urkhoven officieel geopend. Het buitengebied rond Urkhoven vormt de overgangszone tussen de definitieve afronding van de stad (de nieuw te realiseren stadswijk Tongelresche Akkers) en het natuurgebied de Urkhovense Zeggen. Met het groenproject wil de gemeente hier enerzijds de stadsbewoners een geschikt uitloopgebied bieden met een hoge landschappelijke en natuurbelevingswaarde en anderzijds het kwetsbare natuurgebied de Urkhovense Zeggen beschermen.

De afgelopen periode is hard gewerkt aan de uitvoering van het plan voor de Randzone Urkhoven. In een half jaar tijd zijn: 8 poelen gegraven; 2900 meter aan halfverharde en graswandelpaden aangelegd; 3 bruggetjes gebouwd; 10 zitbanken, 7 prullenbakken en 14 houten slagbomen geplaatst; 334 laanbomen, 14.000 m2 loofsingels, 40 knotwilgen en 426 vlechtheggen geplant; 4 entrees ingericht; 1 hondenwei ingericht, infiltratiesloten voor de Tongelresche Akkers gegraven en 68 ha landbouwgebied opnieuw ingericht.

Voorbereiding

In de voorbereiding van het project is in het voorjaar van 2004 allereerst een grootschalig belevingsonderzoek uitgevoerd. Uit deze enquete kwam naar voren dat Urkhoven een geliefd recreatiegebied is en dat de betrokkenheid naar het gebied groot is. Bewoners hadden concrete wensen waaronder meer wandelpaden, afwisseling in landschap, en het scheiden van wandel- en fietspaden. Beplanting en cultuurhistorie werden belangrijk gevonden en er was irritatie over het sluipverkeer, bepaalde handelsactiviteiten en ontsierende bouwwerken.
In overleg met vertegenwoordigers uit Tongelre is vervolgens een plan gemaakt waarbij zo veel mogelijk tegemoet is gekomen aan alle wensen. Om het plan te kunnen realiseren heeft de gemeente bij de Europese Unie
een subsidie in de wacht gesleept met een totaal bedrag van ruim ⬠220.000,-.

Thomas van Rooijpad

Eén van de doelstellingen van de gemeente Eindhoven met het project is het herstellen van oude cultuurhistorische elementen. De veldweg, in eigendom van de erven van Thomas van Rooij is zoân oud element, dat heel geschikt is om er een wandelpad over aan te leggen van de Doolstraat naar het Eindhovens Kanaal. Zo hoeven wandelaars niet meer langs de drukke Urkhovenseweg te wandelen, maar kunnen veilig via een eenvoudig graswandelpad door het gebied heen wandelen. Een aantal jaren terug is deze veldweg in verval geraakt. Met een beheerovereenkomst van de erven van Thomas van Rooij in de hand kan de gemeente Eindhoven de veldweg weer in zijn oude luister herstellen en voor wandelaars in gebruik worden genomen. De erven blijven gewoon gezamenlijk eigenaar van de veldweg.
Als tegenprestatie wordt een symbolische bedrag overgemaakt en een straatbord geplaatst met de naam âThomas van Rooijpadâ met de ondertitel âtimmerman en boer te Tongelreâ (1820 â 1902).