Universiteit van Amsterdam

Triage bij Volendamse caféramp was cruciaal


Promotie Geneeskunde


vrijdag 29 september 12.00 uur

Lieke Welling analyseert in haar proefschrift de medische hulpverlening tijdens en na de geruchtmakende Volendamse caféramp. Door deze brand in de nieuwjaarsnacht van 2001 kwamen tien mensen om het leven en vielen bijna 250 gewonden, van wie bijna driekwart op een IC- of verpleegafdeling moest worden opgenomen. Cruciaal vlak na de ramp was de triage van patiënten: het onderverdelen van de slachtoffers met ernstige en minder ernstige verwondingen. Volgens Wellings onderzoek blijkt de betrouwbaarheid van deze triage op het rampterrein zeer laag te zijn geweest. Oorzaak daarvan waren de omstandigheden (slecht licht, kleding die aan de brandwonden zat vastgeplakt) en het feit dat zo n selectie eigenlijk alleen goed gedaan kan worden door specialisten van een brandwondencentrum. Dat is uiteindelijk de ochtend na de ramp gebeurd: brandwondenspecialisten bezochten toen alle slachtoffers, inventariseerden wie waar lag met welk letsel en bepaalden wie naar een (buitenlands) brandwondencentrum moest. Uit de analyses van Welling blijkt overigens dat de behandeling in de reguliere ziekenhuizen niet slechter uitpakte dan in de brandwondencentra. Volgens haar is dat niet alleen te danken aan de relatief jonge leeftijd van de slachtoffers, maar zeker ook aan de intensieve begeleiding en coaching van het personeel door brandwondenspecialisten.

Mw. L. Welling: Medical management after major burns incidents. Promotoren zijn prof. dr. D.J. Gouma en prof. dr. R.W. Kreis (VUMC).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.