Universiteit van Amsterdam

Franse wijn in de Republiek in de 18e eeuw


Promotie Economische geschiedenis


vrijdag 29 september 10.00 uur

De Franse wijnhandel richting de Republiek maakte in de achttiende eeuw net als veel takken van de Nederlandse handel een proces door van ingrijpende herstructurering. In de studie van Anne Wegener Sleeswijk staat dit proces centraal. Wegener Sleeswijk onderzocht de ontwikkeling vanuit het perspectief van de Nederlandse markt en gebruikte daarbij zowel Franse als Nederlandse bronnen. Zij combineert een kwantitatieve met een institutionele benadering. Deze combinatie lijkt een vruchtbaar uitgangspunt om een brug te slaan tussen micro- en macrobenaderingen van markten in de vroegmoderne periode. Wegener Sleeswijk concludeert dat een groot aantal factoren van invloed was in de reorganisatie van de Nederlandse wijnhandel in de achttiende eeuw. Concurrerende markten, koopkracht, winstmogelijkheden en ondernemersrisico s waren zeker belangrijk in dit proces. Normen, en formele en informele regels van de markt speelden echter ook een rol in de veranderingen die zich voordeden. Macht, mode en het denken over regels en over kwaliteit hadden bijvoorbeeld invloed op het volume van de handel, de geografische organisatie en de samenstelling van de wijninvoer. De problemen waar de Nederlandse wijnhandel in de achttiende eeuw mee kampte, waren maar voor een deel moderne economische problemen. Het waren ook problemen van de fundamenteel imperfecte markt van de vroegmoderne tijd.

Mw. A. Wegener Sleeswijk: Franse wijn in de Republiek in de 18e eeuw. Economisch handelen, institutionele dynamiek en de herstructurering van de markt. Promotoren zijn prof. dr. L. Noordegraaf en prof. dr. G. Postel Vinay (L École des hautes études en sciences sociales, Parijs).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.