Patiënt krijgt per aandoening inzicht in kwaliteit ziekenhuis

Independer.nl

Patiënt krijgt per aandoening inzicht in kwaliteit ziekenhuis

Met de introductie van de Independer Kwaliteitsindicator maakt Independer.nl het voor patiënten direct duidelijk in welk ziekenhuis zij zich het beste kunnen laten behandelen.

Uit alle onderzoeken naar de prestaties van ziekenhuizen blijkt steeds dat er grote verschillen zijn. Tot nu toe worden ziekenhuizen uitsluitend als geheel beoordeeld. Het is echter voor patiënten nog steeds niet duidelijk waar zij het beste af zijn voor de behandeling van een specifieke aandoening zoals bijvoorbeeld borstkanker, diabetes of hartfalen. Consumenten kunnen namelijk niet bepalen of een bepaalde score voor bijvoorbeeld doorligwonden relevant is voor hen of niet.

Vanaf vandaag kan iedereen via Independer.nl op basis van een specifieke aandoening eenvoudig zien welk ziekenhuis in dat geval het beste scoort. Deze informatie is voor de volgende 12 veelvoorkomende aandoeningen beschikbaar: acuut hartinfarct, beroerte, bevalling, borstkanker, diabetes, galblaasverwijdering, hartfalen, heupaandoeningen, incontinentie bij de vrouw, knieartrose, slokdarmverwijdering, verwijde buikslagader. Voor de Independer Kwaliteitsindicator wordt gebruikt gemaakt van gegevens van MediQuest, een onderzoeksbureau in de gezondheidszorg. MediQuest heeft hiertoe alle publiek beschikbare gegevens over ziekenhuizen vertaald naar een oordeel per ziekenhuis over de kwaliteit van de geleverde zorg voor een bepaalde aandoening. Zo telt het percentage doorligwonden wel mee voor een heup- of knieaandoening maar niet voor een bevalling, omdat patiënten voor dat laatste niet voor langere tijd in een ziekenhuis verblijven.

Helaas zijn bepaalde ziekenhuizen nog terughoudend met het beschikbaar stellen van de benodigde informatie. Om ziekenhuizen te stimuleren zo snel mogelijk meer openheid te geven, heeft Independer.nl een zogenaamde transparantie-indicator aan haar vergelijkingen toegevoegd. Een ziekenhuis dat veel gegevens openbaar maakt, krijgt een groene duim.