Gemeente Harderwijk


Officiële publicaties week 39

Inspraak bestemmingsplan Waterfront-Zuid Waterstad

De gemeente is voornemens het bestemmingsplan Waterfront-Zuid Waterstad in procedure te brengen. Het bestemmingsplan bevat het planologische kader voor de opwaardering van het gebied nabij de Binnenstad. Het bestemmingsplan maakt de transformatie mogelijk van het industrieterrein Haven naar een hoogwaardige woonlocatie. Verder heeft het plan betrekking op het herstel van de historische verbinding tussen Harderwijk en het water en het creëren van een aantrekkelijke, levendige Boulevard.
Het plangebied omvat het industrieterrein Haven ten zuiden van de N302, jachthaven De Knar en een deel van het Wolderwijd. Het bestemmingsplan wordt als volgt begrensd: aan de noordoostzijde door de N302, aan de zuidwestzijde door het Dolfinarium en de Binnenstad, aan de noordzijde door het Wolderwijd en aan de zuidzijde door de Burgemeester De Meesterstraat.

In het kader van de inspraakprocedure ligt het voorontwerp-bestemmingsplan met ingang van 29 september gedurende zes weken ter inzage in de Stadswinkel in het stadhuis. Tijdens bovengenoemde termijn kunnen ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen schriftelijk zienswijzen indienen (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Daartoe kan contact worden opgenomen met het projectbureau Waterfront, tel. 411 141.

Milieurapport SMB/MER Waterfront-Zuid

Met ingang van 29 september wordt het Milieurapport Waterfront-Zuid in de inspraak gebracht. Dit rapport is opgesteld in het kader van de procedures Strategische Milieubeoordeling (SMB) en milieueffectrapportage (m.e.r.). Het doel van deze procedures is om - tussen alle andere belangen - het milieubelang een volwaardige rol te laten spelen bij de besluitvorming. In dit geval is het Milieurapport opgesteld als ondersteunend rapport bij het voorontwerpbestemmingsplan Waterfront-Zuid Waterstad.

De MER-procedure is op 2 oktober 2003 gestart met het vrijgeven voor inspraak van de Startnotitie Waterfront-Zuid. In deze Startnotitie is de wijze beschreven waarop het milieubelang een plaats krijgt bij het opstellen van het bestemmingsplan Waterfront-Zuid Waterstad. Op basis van de inspraakreacties en het advies van de onafhankelijke Commissie voor de m.e.r. heeft de gemeenteraad op 19 februari 2004 Richtlijnen vastgesteld waaraan het Milieurapport moet voldoen.

Het Milieurapport is nu, tegelijkertijd met het voorontwerpbestemmingsplan, afgerond. Beide documenten worden gelijktijdig in de inspraak gebracht. Hiermee krijgt u inzicht in de wijze waarop in het bestemmingsplan is omgegaan met de resultaten uit het Milieurapport.

Het Milieurapport en de overige daarop betrekking hebbende stukken (waaronder de eerder door de gemeenteraad vastgestelde richtlijnen omtrent de inhoud van het Milieueffectrapport) liggen met ingang van 29 september 2006 gedurende zes weken (tot en met 10 november 2006) voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel in het stadhuis, desgevraagd ook gedurende drie aaneengesloten uren buiten de werkuren. Gedurende de inzagetermijn kan iedereen zijn zienswijze ten aanzien van het Milieueffectrapport, naar keuze schriftelijk of mondeling, kenbaar maken aan de gemeenteraad. Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Daartoe kan contact worden opgenomen met de afd. Milieu, tel. 411253, ook voor nadere informatie over deze zaak.

De zienswijzen kunnen slechts betrekking hebben op het (mede gelet op de eerder vastgestelde richtlijnen inzake de inhoud van het Milieueffectrapport) niet voldoen van het Milieueffectrapport aan de bij of krachtens de artikelen 7.10 en 7.11 van de Wet milieubeheer gestelde eisen/regels, dan wel op onjuistheden die het Milieueffectrapport zou bevatten.

Verlenging voorkeursrecht Waterfront

De gemeenteraad heeft op 21 september besloten tot verlenging van het voorkeursrecht voor het Waterfront. De raad had op 14 oktober 2004 op grond van het bepaalde in artikel 2 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) besloten percelen grond aan te wijzen waarop de artikelen 10-24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn. Het hiermee gevestigde voorkeursrecht biedt de gemeente voorrang in het geval deze percelen ter verkoop worden aangeboden. De betreffende percelen grond zijn gelegen in het toekomstige gebied Waterfront (Havengebied / Flevoterrein Noord). Het besluit is gebaseerd op het Structuurplan Waterfront en heeft op grond van artikel 2 Wvg een werkingsduur van twee jaren. In deze twee jaren dient een bestemmingsplan te worden uitgewerkt en ter inzage te worden gelegd. Op grond van artikel 2, lid 4 heeft de gemeenteraad de mogelijkheid deze periode van twee jaar met maximaal een jaar te verlengen. In zijn vergadering van 21 september 2006 heeft de gemeenteraad besloten van deze mogelijkheid tot verlenging gebruik te maken. Het raadsbesluit is officieel gepubliceerd in de Staatscourant en de Stentor op 22 september 2006 en is in werking getreden op 23 september 2006.

Tegen dit raadsbesluit kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht bezwaar indienen gedurende zes weken na de officiële publicatie in de Staatscourant bij de raad van de gemeente Harderwijk, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk. Indien u bezwaar heeft ingediend kunt u in spoedeisende gevallen een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de rechtbank te Zutphen, sector Bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen.

Het raadsbesluit met bijbehorende stukken ligt met ingang van 22 september 2006 voor een ieder kosteloos ter inzage in de Stadswinkel, balie Bouwen en Wonen.

Informatie: afd. Grond & wonen, tel. 411 244 of 411 227.

Eindverslag inspraak Walstein 2A

Burgemeester en wethouders hebben op 5 september het Eindverslag inspraak nota Beleidsvoornemen Walstein 2A vastgesteld. Dit eindverslag ligt met ingang van 29 september ter inzage in de Stadswinkel bij de balie Bouwen en wonen in het Stadhuis. Ten aanzien van deze inspraak kan over de wijze van uitvoering van de inspraakverordening en de procedure zelf gedurende vier weken na deze bekendmaking een schriftelijke klacht worden ingediend bij burgemeester en wethouders.

Informatie: afd. Ruimte en economie, tel. 411 247.

Verordening Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

De gemeenteraad heeft op 21 september de verordening Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Harderwijk vastgesteld. Deze verordening treedt op 1 januari 2007 in werking. De verordening ligt voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de Stadswinkel en is te lezen op www.harderwijk.nl.

Informatie: afd. Welzijn en onderwijs, tel. 411 263 of 411 281.

Hogere leges voor rijbewijzen en reisdocumenten

De gemeenteraad heeft op 21 september de 1e wijziging van de Legesverordening 2006 vastgesteld. Als gevolg van rijksbeleid worden de tarieven voor rijbewijzen en reisdocumenten verhoogd. Deze verordening treedt in werking per 29 september. De datum van de heffing is 1 oktober 2006. De verordening is te lezen in de Stadswinkel en via www.harderwijk.nl en is ook tegen betaling verkrijgbaar.

Informatie: afd. Financiën, tel. 411 288.

Bouwvergunningen

Er zijn lichte bouwvergunningen verleend voor: - Selhorstweg 14: verbouwen carport tot garage - Zeggemeen 96: dakkapel - Hierdenseweg 70: carport en vernieuwen schuur - Slauerhoffstraat 1: uitbreiden woonwagen - Rietgorsmeen 78: dakkapel

Er zijn reguliere bouwvergunningen verleend voor: - Mandenmakerstraat 95: vijver - De Sypel 2: intern verbouwen school - Rietgorsmeen 38: éénzijdige nokverhoging en uitbreiden woning - Aagje Dekenlaan 4: woning - Lage Enkweg 25: bedrijfswoning

Er zijn sloopvergunningen verleend voor: - Beugpad 2: saneren asbesthoudende materialen

Iedere belanghebbende kan tegen bovengenoemde besluiten binnen 6 weken nadat het besluit aan de aanvrager is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het college.

Informatie: afd. Bouwzaken, tel. 411 352.

Nieuwe (ver)bouwplannen

Er zijn aanvragen om lichte bouwvergunning ingekomen voor: - Marnixstraat 16: intern verbouwen woning en garage - Krommekamp 63: uitbreiden woning - Stationslaan 115: balkonbeglazing - Bazuindreef 17: dakkapel

Er zijn aanvragen om reguliere bouwvergunning ingekomen voor: - Kranenburglaan 5: dakopbouw - Couperuslaan 15: dakkapel en vergroten woning met uitbreiding badkamer
- Beekweg 4: uitbreiden woning met bedrijfsruimte

Er zijn aanvragen om sloopvergunning ingekomen voor: - Heijermansstraat: garageboxen.

RECHTZETTING: Op 24 augustus is melding gemaakt van een aanvraag om reguliere bouwvergunning op het perceel Molenweg 22 voor het vernieuwen van een woning. Dit moet zijn: het oprichten van een woning met garage.

Deze (ver)bouwplannen kunt u uitsluitend op afspraak inzien bij de afd. Bouwzaken, tel. 411 250.

(Bouw)plannen via vrijstelling

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen op grond van art.19 lid 3 en artikel 17 WRO vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor onderstaand (bouw)plan:

Ter inzage van 28 september t/m 9 november: -Boegmeen 2: carport

Aanvraag en ontwerp-besluit liggen ter inzage in de Stadswinkel. Tijdens de inzagetermijn kan een ieder tegen het voornemen om vrijstelling te verlenen schriftelijk of mondeling zienswijzen kenbaar maken bij burgemeester en wethouders. Als u uw zienswijze mondeling wilt inbrengen kunt u een afspraak maken via tel. 411352. Degenen die van deze mogelijkheid geen gebruik maken kunnen, nadat het besluit is genomen, geen verder bezwaar of beroep meer indienen.

Informatie: afd. Bouwzaken, tel. 411 250.

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen op grond van art 15 WRO vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor onderstaand (bouw)plan:

Ter inzage van 28 september t/m 12 oktober: - Burgemeester Numanlaan 90: vergroten garage/plaatsen veranda

De stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel. U kunt binnen de inzagetermijn schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij burgemeester en wethouders. Als u uw zienswijze mondeling wilt inbrengen, kunt u een afspraak maken via tel 411 352.

Informatie: afd. Bouwzaken, tel 411 250.

Wijziging milieuvergunning LPG-tankstations

Voor LPG-tankstations gelden nieuwe veiligheidsregels. Dit is voor de gemeente aanleiding om de milieuvergunningen voor de LPG-tankstations te wijzigen. In de wijziging van de vergunningen is de maximale hoeveelheid LPG die jaarlijks verkocht mag worden, vastgelegd. Het gaat om wijziging van de milieuvergunningen voor: - Esso Kok Hoofdweg, Hoofdweg 4; - Demarol BV, Ampèrestraat 5; - Gulf Station Wezenberg (voorheen Gulf Harderwijk BV), Verkeersweg 3; - Shell Station Oranjelaan, Oranjel;aan 46; - Shell Station Stadsdennen, Newtonweg 2; - Texaco Drielander, Rijksweg A28; - Van Scherpenzeel's Oliehandel, Flevoweg 119.

De wijzigingen van de vergunningen liggen van 29 september tot en met 9 november ter inzage in de Stadswinkel in het stadhuis.

Tegen de wijziging van de vergunningen kunnen uitsluitend belanghebbenden die ook tegen de ontwerpvergunning zienswijzen naar voren hebben gebracht tot en met het eind van de inzagetermijn beroep indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarbij kunt u aan de voorzitter van deze afdeling verzoeken om schorsing of een voorlopige voorziening tegen het van kracht worden van de vergunning.

Informatie: afd. Milieu, tel. 411 237.

Milieumeldingen

Bij de gemeente zijn melding op grond van de Wet milieubeheer ingediend door:
- Reclame Sukses, Fahrenheitstraat 86 voor de opslag van verpakkingsmaterialen
- Hazeleger Bandenservice, Lorentzkade 4 voor een bandenservice. Voor deze bedrijven gelden landelijke voorschriften. Zij hoeven geen milieuvergunning aan te vragen. Zienswijze indienen is niet mogelijk. Informatie: afd. Milieu, tel. 411401.

Kapvergunningen

Burgemeester en wethouders hebben kapvergunning verleend voor: - Eisenhowerlaan 35: 1 ceder - Lijsterbeslaan 13: 1 prunus - Breewijd 4: 1 conifeer en 1 prunus - Klavermeen 14: 1 berk. Deze besluiten liggen voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Tegen deze vergunningen kunnen belanghebbenden tot en met 10 oktober hun bezwaren schriftelijk kenbaar maken.

Burgemeester en wethouders hebben kapvergunning verleend voor: - Van Heemskerklaan 97: 1 prunus - Oranjelaan 55: 2 berken. Deze besluiten liggen voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 7 november kunnen belanghebbenden hun bezwaren schriftelijk kenbaar maken.

Informatie: Stadsbeheer, tel. 411 333.