Zwolle kiest voor duurder en duurzaam kunstgras
Datum uitgave: 28-09-2006
Het college van burgemeester en wethouders heeft gekozen voor een alternatief instrooimateriaal voor de drie kunstgrasvelden die momenteel worden aangelegd. De meerkosten van ¤ 376.185,-- (excl. BTW) worden meegenomen bij het resultaat van de Beleid Rapportage over 2006.
Het gebruik van het kunstgrasveld op sportpark de Siggels bij SVI kan vooralsnog ongewijzigd worden voortgezet in afwachting van de uitkomst van vervolgonderzoeken. Het college sluit zich daarbij aan bij het advies van de RIVM en GGD. Voor de nu aan te leggen velden voor voetbalverenigingen HTC, WVF en ZAC wil het college niet langer wachten op het vervolgonderzoek. De verenigingen worden dan geconfronteerd met een te lange periode van capaciteitsproblemen van de sportvelden.
In het voorjaar van 2006 heeft de 'commissie rubber infill' (waarin diverse organisaties vertegenwoordigd zijn) resultaten gepubliceerd van een onderzoek van Intron, waaruit bleek dat spelen op kunstgras voorzien van SBR-granulaat (gemalen autobanden) géén gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Uitkomsten van een onderzoek (tijdens gebruik van het veld) in Arnhem in augustus, laten zien dat er een stof is gemeten die bij langdurige blootstelling leidt tot een verhoging van een risico op kanker. Op basis van deze gegevens heeft de gemeente Zwolle besloten om de werkzaamheden voor drie kunstgrasvelden voorlopig op te schorten.
Vervolgens is naar alternatieven gezocht. De offerte van de firma Oranjewoud (de aannemer van de velden) voor Terra XPS was de laagste. Het college heeft hiervoor gekozen, vanwege het feit dat goedkeuring van deze velden zich al heeft bewezen.
Bron: afdeling Communicatie
Gemeente Zwolle