Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 28 sep 2006


FME vraagt de politiek meer lef te tonen

Zoetermeer, 28 september 2006 - "Veel te weinig tonen partijen het lef om vanuit de overheid grote technische innovaties te initiëren. (...) Steeds weer blijkt export de belangrijkste aanjager van economisch herstel. Maar in uw conceptverkiezingsprogramma vinden wij nauwelijks ondersteuning van die export. (...) Er is te weinig aandacht voor een betrouwbare, kwalitatief hoogwaardige en betaalbare energievoorziening." Dat schrijft FME-voorzitter Jan Kamminga in een brief aan de fractievoorzitters van de politieke partijen, waarin hij reageert op de conceptverkiezingsprogramma's.

Kamminga, voorzitter van de Vereniging FME-CWM, de organisatie die de ondernemers in de technologische industrie vertegenwoordigt, schrijft zich erover te verheugen dat vrijwel alle partijen het ondernemerschap willen bevorderen. "Een veelbelovende boodschap, waar wij al jaren op wachtten! " Ook de door FME zo bepleite stimulering en versterking van het beroepsonderwijs heeft tot genoegen van FME een prominente plaats gekregen in de programma's. Maar op een aantal andere punten uit Kamminga kritiek.

"Veel te weinig tonen partijen het lef om vanuit de overheid grote technische innovaties te initiëren. En dat terwijl de ons omringende landen hebben laten zien dat dit een uitstekende manier is om technologische kennis en kunde te ontwikkelen en te exploiteren. Zo moeten een project als Technologie voor Veiligheid en grote infrastructurele projecten door de politiek worden omarmd."

Verder schrijft Kamminga dat "tot onze grote spijt blijkt dat industrie- en innovatiebeleid nog steeds geen vast onderdeel uitmaakt van de voorgestelde begrotingen. Of er wél of niet wordt geïnvesteerd, is afhankelijk van toevallige inkomsten van aardgasbaten. Toch kan alleen een structurele ondersteuning zorgen voor continuïteit van de bestaande industrie-agenda." Hij benadrukt dat voor ondernemend Nederland de wereld de markt is. "Steeds weer blijkt export de belangrijkste aanjager van economisch herstel. Maar in uw programma vinden zij nauwelijks ondersteuning van die export. Versterking van het economische postennet, voldoende financiële ondersteuning en het doelmatig inzetten van het budget van Ontwikkelingssamenwerking zijn wel het minste waarmee de machinekamer van de Nederlandse economie moet worden onderhouden en versterkt."

Tot slot kritiseert de FME-voorzitter het gebrek aan aandacht in de conceptverkiezingsprogramma's voor een betrouwbare, kwalitatief hoogwaardige en betaalbare energievoorziening. "Zolang een nieuw kabinet zich niet actief inzet voor een betere Europese markt, is de Nederlandse industrie veroordeeld tot het afnemen van dure energie. Concurrerende energieprijzen zijn voor de Nederlandse industrie van levensbelang."

Kamminga benadrukt het essentieel te vinden dat het actieve industriebeleid de komende jaren wordt gecontinueerd. "Alleen dan kan de opgaande tendens van de sector worden behouden en worden uitgebouwd."

Vereniging FME-CWM, mr. Gijs Meijer, 079 - 353 13 09, gme@fme.nl