Ingezonden persbericht


ONDERWIJSBEELDBANK ONLINE

Den Haag, 28 september 2006

Het Geheugen van Nederland is de digitale schatkamer van het Nederlands verleden. Kijk op: www.geheugenvannederland.nl

Het Geheugen van Nederland heeft een speciale onderwijsbeeldbank ontwikkeld, waarin uniek historisch materiaal bijeen is gebracht. Dit materiaal sluit aan bij het actuele curriculum van de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Alle bronnen in deze beeldbank zijn in de context van de bijbehorende lesstof geplaatst. Het actuele examenthema De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië is hier een goed voorbeeld van. De onderwijsbeeldbank van Het Geheugen van Nederland is een levend geheel. Van tijd tot tijd komen nieuwe bronnen online, gegroepeerd rond nieuwe thema's. In de toekomst zal er ook materiaal beschikbaar komen voor de vakken maatschappijleer en CKV.

Zelfstandig leren

Jongeren zijn sterk visueel georiënteerd. Ze worden dagelijks overspoeld met beelden via tv, reclames, computergames en films. Beeldbronnen kunnen, vaak meer dan tekstuele lesstof, de interesse van leerlingen opwekken én hen motiveren. Toch zeggen beelden alleen niet genoeg. Ze moeten in een context worden geplaatst, willen zij een realistische weergave van historische gebeurtenissen geven. Het materiaal in de beeldbank is daarom voorzien van eenvoudige teksten. De teksten sluiten aan op de onderwerpen die leerlingen in de klas behandeld krijgen. Op deze manier is de beeldbank zeer goed te gebruiken voor het maken van werkstukken en het doen van zelfstandige opdrachten.

Het Geheugen van Nederland

Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor gedigitaliseerd cultureel erfgoed, waarbij de nadruk ligt op beeldmateriaal. Het wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek. Het Geheugen van Nederland is dé schatkamer van de Nederlandse geschiedenis en cultuur op internet. Bezoekers van de Geheugenwebsite hebben toegang tot honderdduizenden affiches, tekeningen, kaarten, teksten en filmpjes. Alles wat op Het Geheugen van Nederland te vinden is, is afkomstig uit collecties van musea, bibliotheken en archieven door het hele land. Daarom heeft het materiaal uit Het Geheugen een grote historische en culturele waarde. Het leent zich dan ook uitstekend voor gebruik in het voortgezet onderwijs. Een flink deel van de totale Geheugencollectie is opgenomen in de beeldbank voor het onderwijs.

De onderwijsbeeldbank is vanaf nu te zien op: www.geheugenvannederland.nl/onderwijsbeeldbank

Vragen? Mail naar onderwijs@geheugenvannederland.nl | Telefoon: 070-3140161 (Johanneke van Marle)

© Het Geheugen van Nederland. Alle rechten voorbehouden.