KNMG

Artsen willen meer invloed op doelmatig voorschrijven

Het geneesmiddelenbeleid in de VWS begroting 2007

Welke plannen kent de begroting van het ministerie van VWS voor 2007 op het gebied van geneesmiddelen? U leest enkele voornemens in de rode kleur. De mening van de KNMG vindt u per voornemen eronder.

Het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) zal door het CvZ (College voor Zorgverzekeringen) worden gemoderniseerd. De minister verwacht dat deze aanpassing zal leiden tot een beheersing van de kosten voor geneesmiddelen, onder meer omdat helderder wordt welke middelen elkaar werkelijk onderling kunnen vervangen (substitutie). Dat is in het huidige GVS niet duidelijk. De feitelijke aanpassing zal pas in 2008 van kracht worden. Voor die tijd is dus geen financieel effect in te boeken of te berekenen. De KNMG vindt dat de artsen(organisaties) het voortouw moeten nemen om, in overleg met het CVZ dat het GVS beheert, een doelmatig en kwalitatief adequaat pakket van preferente geneesmiddelen op te stellen. Hiermee kunnen tegelijkertijd verschillende doelen worden behaald: het pakket wordt wetenschappelijk verantwoord samengesteld en op onderdelen beperkt, er blijft voldoende keuze tussen noodzakelijke medicijnen, de doelmatigheid wordt vergroot, en het draagvlak onder artsen is veel groter dan wanneer andere organisaties of verzekeraars het voortouw nemen. De gebruikswaarde wordt bevorderd door een dergelijk preferent pakket als basis te nemen voor een elektronisch voorschrijfsysteem, dat als expertsysteem in het toekomstige EMS (elektronisch medicatiedossier) wordt ingebouwd. VWS zou deze voorstellen moeten omarmen en ondersteunen.

Het geneesmiddelenconvenant, dat sinds enkele jaren gesloten wordt tussen farmaceutische industrie, apothekers, zorgverzekeraars en VWS zal ook in 2007 worden voortgezet. Geneesmiddelen met generieke varianten worden 40% lager geprijsd, inkoopvoordelen van apotheekhoudenden worden verder afgeroomd. Geschatte besparing: ¤ 970 miljoen.
De KNMG is voorstander van dit convenant dat sinds enkele jaren zijn waarde bewijst en tot aanzienlijke besparingen leidt.

Een aantal praktijkprojecten op het gebied van doelmatig voorschrijven wordt gedurende 2007 en 2008 gesubsidieerd. Hiermee hoopt VWS dat het veld de beschikking krijgt over een aantal aansprekende "best practices" die nagevolging kunnen krijgen. De KNMG: best practices zijn alleen nuttig als zij op grote schaal in de dagelijkse praktijkvoering (kunnen) worden verankerd. Het risico bestaat dat dat met dit project niet of onvoldoende gebeurt, zeker als er geen andere maatregelen worden genomen in de sfeer van een doelmatiger pakket en een daarop geënt elektronisch voorschrijfsysteem voor artsen.

VWS subsidieert de Stichting DGV, instituut voor verantwoord medicijngebruik. DGV faciliteert het farmacotherapie-overleg (FTO) in de eerste lijn en doet onderzoek op dit gebied. In 2007 ligt de nadruk op de terugkoppeling van prescriptiegegevens naar huisartsen, waardoor zij inzicht krijgen in het eigen voorschrijfgedrag. Dit zou doelmatig voorschrijven moeten bevorderen. De KNMG is voorstander van deze activiteit. Het FTO kan een belangrijke bijdrage leveren aan kwalitatief betere en doelmatigere prescriptie. Ook hier is echter meer nodig dan alleen het subsidiëren van DGV. De artsenorganisaties moeten eisen stellen aan de inhoud van het FTO; op dit moment betreffen de eisen vooral de aanwezigheid van artsen bij het FTO en de procedure. Als het FTO (extra) geaccrediteerd wordt als de inhoud aan bepaalde kwaliteits- en doelmatigheidseisen voldoet, kan dit een belangrijke impuls geven aan effectief en doelmatig voorschrijven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neemt u dan contact op met Lode Wigersma, directeur beleid KNMG, email L.Wigersma@fed.knmg.nl